Muči li vas VIŠAK KILOGRAMA: Možda ste nasjeli na neki od ova 4 mita o DEBLJANJU!

Muči li vas VIŠAK KILOGRAMA: Možda ste nasjeli na neki od ova 4 mita o DEBLJANJU!

Gotovo da i ne postoji žena koja barem jednom u životu nije pokušala držati dijetu ili barem poslušala neki od tisuću savjeta prijateljice ili njezine ‘nutricionistice’. Jedi ovo, ali ne u svako doba dana, isprobaj ovu hranu, ali samo jednom tjedno ili od ovog ćeš se udebljati, a od ovog drugog možeš imat ozbiljnih problema.

No kako se snaći u džungli informacija? Portal Zadovoljna.hr objavio je 4 najveća mita o debljanju:

1. Jedite svaka tri sata kako ne bi usporili metabolizam
Ako nekoliko sati osjećate glad ne znači da izgladnjujete tijelo, jer za to bi vam trebalo puna tri dana s minimalnim unosom hrane. Isto tako, želite li održati normalnu razinu šećera u krvi ne morate jesti svakih nekoliko sati.
Zato ako osjetite glad ili slabinu i posegnete za nekom energetskom čokoladicom ili sličnim slatkim zadovoljstvom, to ne znači da ćete se zbog toga udebljati.

2. Ne jedite kasno jer ćete se udebljati
Konzumiranje hrane iza 20 sati ništa jače neće utjecati na nakupljanje kilograma od istog obroka kada bi ga pojeli ranije te večeri. Istraživanja su pokazala kako je puno važnije koliko ste kalorija unijeli u organizam, a ne u koje vrijeme.
Ako uz vaš ludi dnevni raspored niste u mogućnosti takozvanu ručak-večeru konzumirati prije 20 sati, ne brinite, važno je jedino da odaberete normalan obrok.

3. Kofein je loš za vaše zdravlje
Većina tvrdnji koje objašnjavaju kako je kofein štetan za vaše zdravlje nisu istinite. Pića koja sadrže kofein poput popularne kave neće dehidrirati vaše tijelo, ona nisu loša za vaše srce i ne uzrokuju moždani udar.
Zapravo, kofein ima mnogo korisnih svojstava za vaše tijelo. On stimulira moždane aktivnosti, a istraživanja su pokazala kako kofein djelomično štiti od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. No, kao i u svemu ostalom, treba biti umjeren.

4. Pileće meso je najzdravije meso
Još jedna neistina. Pravi komad goveđeg ili svinjskog mesa može biti jednako ‘lagan’ kao i komad pilećih prsa bez kožice, isto tako, određeno pileće ili pureće meso može biti jednako masno i kalorično kao i sočni, debeli goveđi odrezak. Čisto crveno meso sadrži dvostruko više cinka, željeza i vitamina B12 nego puretina ili piletina.
Volite li konkretan obrok i uživate li u hrani nemojte si dozvoliti da postanete rob kalorija i gladovanja. Budite umjereni u svemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)