MED I ORASI: Od davnina se koriste kod impotencije, ali pomažu i kod mnogih drugih problema

MED I ORASI: Od davnina se koriste kod impotencije, ali pomažu i kod mnogih drugih problema

Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljikohidrate te još mnogo toga.

U ovom članku za vas smo izabrali neke od domaćih recepata pravljenih od meda i oraha ali moramo naglasiti da je potrebno da pri kupovini meda birate kvalitetan i provjeren med.

PROTIV IMPOTENCIJE – Pomaže od davnina oproban recept: mljeveni orah pomiješan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se dvije kašike dva-tri puta na dan, pola sata poslije jela. Da bi se postigli željeni efekti proces treba da traje najmanje od 20 do 30 dana.

VISOKI TLAK – Kod problema s visokim krvnim tlakom preporučuje se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u razdoblju od 45 dana.

GLAVOBOLJE – Ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, već zaista dokazano i pomaže kod problema s glavoboljom i nesanicom.

ČIR NA ŽELUCU – Kod problema sa čirom potrebno je pripremiti orahovo mlijeko s medom. Priprema je vrlo jednostavna; 20 grama mljevenih oraha pomiješa se s vrelom vodom, dobro promućka i procijedi. U mlijeko dodati 2 žlice meda i uzimati pola sata prije svakog jela 2-3 žlice.

ANEMIJA – Pripremiti smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmiješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smjesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

HIPERTENZIJA I NEDOSTATAK ŽELJEZA – Treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha s istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma djelotvorni i kod ishemije srca. Žlica meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze. Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije, tvrdi poznati američki liječnik D. Gail

Osim navedenih recepata za zdravlje od meda se često izrađuju i prirodne maske za lice kako bi uljepšali svoju kožu, naime potrebno je napraviti u nekoj posudici smjesu od 2 čajne kašike meda i jednu do dvije kašike mlijeka. Dobro izmiješati i na licu držati najmanje 20 minuta nakon čega je potrebno lice isprati mlakom vodom. Osim mlijeka isti recept za masku možete i uraditi sa par kapi limuna.