Maline su jako zdrave, neke sorte ovog voća efikasno štite od tri česte vrste raka

Poznato je da su maline bogate hranjivim tvarima koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost. Stručnjaci ističu da sadrže hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina,  resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol –  fitonutrijenate koji čuvaju stanično zdravlje, štiti stanice od oštećenja i regulira upalne enzime.

Stoga konzumacija malina smanjuje rizik od kroničnih tegoba poput pretilosti, krvožilnih bolesti i dijabetesa tipa II. No, u  novije su vrijeme maline postale zanimljive i zbog sastojaka koji štite od raka, piše Alternativa za vas.

Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog crijeva i maternice pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju stanica raka.

Novije su studije ukazale na dodatno djelovanje fitonutrijenata u malini.

Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprečavaju pretvaranje zdravih stanica u zloćudne.

Stanicama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih potiču na apoptozu, ili – pojednostavljenim rječnikom – samouništenje.

Malina vrste Rubus rosifolius, koja raste u obje Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih stanica.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analysis, ova vrsta maline ima drukčiju fitokemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta.

Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprečavaju rast stanica raka pluća za 54 posto, debelog crijeva za 50 posto i želuca za 37 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)