List jedne obične biljke iz našeg vrta u sebi krije ČUDESAN LIJEK PROTIV RAKA?!

List jedne obične biljke iz našeg vrta u sebi krije ČUDESAN LIJEK PROTIV RAKA?!

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti iz stabla i lista krumpira dobiti “čudotvorni lijek”! U pitanju je tvar solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krumpira u Škotskoj mogla napraviti revoluciju.

Time bi se, kako piše Agrokulub.com, istovremeno osigurao dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Zamislite tvar koja ima potencijal da se bori s tumorom, SIDA-om, osteoporozom kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove.

Škotski znanstvenici iz sektora poljoprivrede istražili su mogućnost ekstrakcije spojeva koji se nazivaju solanesol, a dobivaju se iz odbačenih listova krumpira, koji se uobičajeno spaljuju ili bacaju.

Kemijski, to je ključna komponenta u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima ljepote, u borbi protiv starenja.

Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duhana, papra, paprike, plavog patlidžana. Profesor Derek Stewart i dr. Mark Taylor iz Instituta James Huton, vjeruju da bi proizvodnja soleanesola mogla napraviti revoluciju u sektoru proizvodnje krumpira.

Profesor Stewart, šef odjeljenja za kemiju, ističe da se solanesol kao supstanca istražuje već nekoliko godina, a pionir istraživanja je Kina. Samo istraživanje je spektakularno s obzirom na rezultate do kojih se došlo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)