KUĆA ILI STAN – GDJE JE BOLJE ŽIVJETI? Sve prednosti i mane jedne i druge varijante

kuca-ili-stan

Mladi bračni parovi često razmišljaju o tome da li je bolje živjeti u stanu ili u prostranoj kući sa dvorištem. Činjenica je da obje varijante imaju i prednosti i mane, i zato valja dobro razmisliti.

Živjeti u ušuškanom stanu ili prostranoj kući sa dvorištem daleko od gradske vreve, dilema je sa kojom se ljudi sve češće suočavaju, naročito mladi bračni parovi. O tome razmišljaju čak i oni koji su već odabrali, ali se ponekad pitaju da li bi im bilo bolje da su donijeli pravu odluku kada su rješavati stambeno pitanje. Činjenica je da obje varijante imaju i prednosti i mane, piše portal Cafe.ba.

Evo prednosti i mana svake od dviju varijati:

Način života 

Stan: Ovakav izbor više odgovara osobema koje mnogo rade, putuju, stalno su u gradu, posjećuju kulturna i druga dešavanja.

Kuća: Porodični tipovi koji kuću smatraju svojim gnijezdom i jedva čekaju da završe dnevne obaveze, pa da se vrate u svoj “hram”, uvijek prije biraju kuću. U njoj su jednostavno svoji na svome.

Održavanje 

Stan: S jedne strane, mnogo je lakše stan učiniti čistim i urednim, jer je prostor manji i ne morate da vodite računa o fasadi i dvorištu. Ali, s druge strane, morate računati na nepredviđene situacije i iznenadne troškove, pokvari se bojler u stanu iznad vašeg pa voda prodre i uništi vam plafon, da sarađujete sa susjedima kad pukne cijev, pokvare se vrata i lift, napravi se nered na stepenicama, snijeg i led tokom zime, što zna biti teško.

Kuća: Održavanje kuće zahtijeva daleko više vremena, posebno ako imate veliko dvorište i vrt, pa se morate angažirati u svako godišnje doba, morate biti i “vrtlar” i “čistač”, da bi sve to izgledalo “cakum-pakum” kao što želite.

Udobnost 

Stan: U svom soliterskom “apartmanu” možete uživati ako nemate velike prohtjeve, ali ako želite imati i garderobu, prostor za psa ili mačku, sobu za vježbanje, teško da ćete moći sve to ostvariti.

Kuća: Za kuću kažu da je kraljica komfora, jer pruža mir, mogućnost da se osamite, uživate u privatnosti, pijete kavu u dvorištu, sunčate se, igrate se sa psom, sadite biljke. Imate podrume u koji ćete odlagati nepotrebne stvari, potkrovlje u koje možete da smjestite stari krevetac za bebu, osigurano vam je parking mjesto.

Troškovi 

Stan: Ako želite da uštedite, onda birajte život u stanu, jer su mjesečni troškovi održavanja uglavnom niži. Izbjeći ćete bar paprene račune za grijanje.

Kuća: Skuplje je plaćati “prohtjeve” kuće, jer ona stalno traži da se u nju ulaže, pa kažu da je kao rupa bez dna. Ako jedne godine ne prokišnjava krov, sljedeće ćete morati uraditi termo izolaciju.

Ponuda i potražnja 

Stan: Mnogo je veća ponuda stanova na tržištu, i generalno za njima vlada zavidna potražnja. Funkcionalni i ne pretjerano veliki stanovi uvijek su traženi.

Kuća: Problem sa kućama je što je stare potrebno renovirati, a za to treba mnogo novca, dok su nove uglavnom velike i samim tim skupe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)