KRUŠKA JE FENOMENALNO VOĆE: Pročitajte kod kojih sve tegoba pomaže i koja je najljekovitija!

KRUŠKA JE FENOMENALNO VOĆE: Pročitajte kod kojih sve tegoba pomaže i koja je najljekovitija!

Kruška je voće veličinom slično jabukama. Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.

Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog okusa, a tekstura mesa je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima najbolja ljekovita svojstva. Prisutne su tokom cijele godine, a najbolje su u kasno ljeto i jesen.

Nutritivna vrijednost
Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, hlor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.

Prednosti za zdravlje
Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a rijetko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog okusa, a zdrav.

Krvni tlak
Kruške sadrže antioksidativne i antikancerogene spojeve koji sprječavaju nastanak visokog krvnog tlaka i srčanog udara.

Rak
Visoka razina vitamina C i bakra će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu te na taj način spriječiti stanična oštećenja.

Kolesterol
Kruške su bogate pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola.

Probavni trakt
Topiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

Zatvor
Pektin je diuretik i ima blago laksativno djelovanje, što će potaknuti rad crijeva i omogućiti pravilno probavljanje hrane.

Energija
Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije.

Temperatura
Najbolji način smanjenja temperature jest da popijete veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.

Imunitet
Antioksidativno djelovanje kruške će ojačati vaš imunološki sustav. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripe i prehlade.

Upala
Kruška ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane upalnim procesima.

Osteoporoza
Kruške sadrže visoku razinu bora koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i na taj način sprječavaju nastanak osteoporoze.

Trudnoća
Sve trudnice za vrijeme trudnoće trebaju povećati unos folne kiseline kako bi se spriječio nastanak urođenih poremećaja kod djeteta. Kruška je bogata folnom kiselinom pa ju stručnjaci preporučuju za vrijeme trudnoće.

Savjeti za konzumaciju
Odaberite čvrste kruške tamnije boje. Pustite da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju. Jednom kada krušku ogulite ona može stajati nekoliko dana. Kruške pohranite dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, češnjak, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu poprimiti te mirise

Izvor: Centar zdravlja