KAKO SPASITI KUĆNI BUDŽET: Ovih 10 stvari nikad ne biste trebali plaćati

novac-euro-bp

Nemojte biti naivni. Iako život sa sobom nosi i troškove, treba znati i kako uštedjeti kad prilike to dopuštaju.

Smatrajte ovu listu popisom svakodnevnih stvari za koje ne biste trebali izdvajati novac.

1. WiFi izvan doma
Ako ga već morate plaćati u vlastitom stanu, Internet sasvim sigurno ne morate plaćati u javnom prostoru. Velika većina ugostiteljskih, ali i svih drugih objekata danas nudi besplatan wi fi. Vaša odluka da ga ne plaćate, mogla bi biti korak ka utopiji beplatnog interneta posvuda – kojoj naginjemo.

2. Flaširana voda
Jedan od najdovitljivijih izuma kapitalizma je činjenica je uspio uvjeriti ljude da im treba voda u bocama. Živimo, na sreću, na području koje se može pohvaliti čistom i kvalitetnom vodom pa svoju bocu možete iskoristiti višekratno puneći je vodom iz slavine.

3. Bankovne naknade
Mjesečne naknade za odražavanje mogu biti pravo financijsko opterećenje. Trebali biste izbjegavati i bankomate koji vam uzimaju proviziju dok podižete novac.

4. Fitness
Nitko ne bi trebalo plaćati članstva u teretanama i sličnim mjestima u kojima se tjelovježba naplaćuje. Rekreacija je besplatna, kako na You Tube kanalu koji oblije video materijalom tako i u stvarnom svijetu u kojem možete pješačiti, trčati.

5. Mobilne kompanije
Kompanije kupce mame novim jeftinijim tarifama, ugovorima s više povlastica ili besplatnim uređajima. Ne trebate najnoviji i najveći mobitel čim se pojavi na tržištu. Operateri i proizvođači  trebaju vas, a ne vi njih.

6. Knjige
Iako je ovdje riječ o jednoj od strasti, i u njoj valja biti umjeren. Knjige se još uvijek mogu posuđivati od prijatelja ili u knjižnici, a tu su i prednosti online knjižnica koje su – besplatne.

7. Led
Riječ je o smrznutoj vodi koji možete sami proizvesti u svome domu. Zašto biste je plaćali?

8. Kabelska televizija
Većina sadržaja koji se emitira na kabelskim televizijama dostupna je na Internetu na nekim od streaming platformi, pri čemu je naknada za korištenje njihova sadržaja niža od one koju obično plaćate kabelskoj televiziji.

9. Višesatni razgovori koji vam nisu u blizini
Skype. Besplatna i praktična alternativa, kao i FaceTime.

10. Karte za muzeje
Gotovo svaki muzej ima dan otvorenih vrata kad je ulaz posjetiteljima besplatan. Zamislite li da bi sadržaj koji se u nekim muzejima zapravo zajedničko dobro čitave zajednice, a ne onih koji su muzej osnovali, bit će vam puno lakše prilagoditi se tom jednom terminu u nećete platiti ulaznicu.

Izvor: Poslovni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)