KAKO POTROŠITI MANJE GORIVA: Ako se držite ovih 10 savjeta, to će vam sigurno poći za rukom

KAKO POTROŠITI MANJE GORIVA: Ako se držite ovih 10 savjeta, to će vam sigurno poći za rukom

Cijene goriva variraju, ali i kad idu na gore ili na dolje, uvijek su visoke. Novac koji izdvojimo za gorivo predstavlja značajnu stavku u kućnom proračunu.

Ako se budete držali ovih 10 savjeta, ta će stavka ipak biti znatno manja!

1. Točite gorivo s manje oktana
Kod točenja prednost dajte gorivu s najmanjim brojem oktana. Naravno, ukoliko drugačije ne stoji u vašem priručniku koji ste dobili uz automobil. Punjenje spremnika s visokooktanskim gorivom je rasipanje novca.

2. Uklonite krovne nosače
Povećajte aerodinamičnost vašega vozila tako što ćete ukloniti sve s krova vozila – krovni prtljažnik, nosače za skije ili bicikle i sl. Ti dodaci negativno utječu na aerodinamičnost vašeg automobila jer povećavaju aerodinamični otpor i time potrošnju goriva za 5 posto. Prtljažnik ili nosač montirajte na krov automobila tek kad vam bude uistinu potreban. Osim toga izbacite i sav nepotreban teret iz automobila u svakodnevnom gradskom prometu jer 100 kg nepotrebnog tereta povećava potrošnju goriva za 0,7 litara na 100 kilometara.

3. Čvrsto zavrnite čep rezervoara
Benzin će ispariti ukoliko negdje postoji otvor. Slabo pričvrščeni ili oštećeni poklopci spremnika s gorivom svake godine u svijetu uzrokuju isparavanje preko 500 milijuna litara benzina, kako je izračunala organizacija Car Care Council.

4. Isključite klimu
Snižavanje temperature u automobilu za nekoliko Celzijeva stupnja može povećati potrošnju i do četiri litre na 100 kilometara, kako pokazuje istraživanje njemačkog autokluba. Jedan od trikova za značajnu uštedu goriva je isključivanje klimatizacijskog uređaja. Istraživanje je potvrdilo da klima pojačano utječe na potrošnju za vrijeme vožnje, pa ukoliko baš nije nužno, radije otvorite prozore i rashladite automobil prirodnim putem.

5. Napumpajte gume
Izbjegavajte vožnju na slabo napunjenim gumama. Takve gume brže se troše i uzrokuju veću potrošnju. Potrošnja u ispumpanim gumama smanjuje broj prijeđenih kilometara za 15 posto, a i gume se troše 15 posto brže. Svakako provjeravajte pritisak u gumama bar jednom mjesečno.

6. Redovito mijenjajte filter za zrak
Kada se u filteru za zrak nakupi nečistoća vaš motor radi teže i manje je ekonomičan što se tiče potrošnje benzina. Broj prijeđenih kilometara s čistim filterom povećava se za 10 posto. Pritom štedite i do jedne kune po litri goriva.

7. Koristite odgovarajuće ulje
Ako koristite ulje koje preporučuje proizvođač vašeg automobila povećat ćete broj prijeđenih kilometara za dva posto.

8. Maknite auto sa sunca
Visoke temperature unutrašnjost vašeg automobila zagrijavaju poput saune, a isto to čine i vašem spremniku s gorivom. Iz tog razloga emisija plinova je svakako veća nego kada automobil parkirate u hladu. Ako ne posjedujete garažu, auto parkirajte u sjeni zgrade ili drveća kada god je to moguće. Također, kako bi donekle smanjili temperaturu unutar automobila, zaštitite unutrašnju stranu vjetrobranskog stakla.

9. Ne preskačite redovite servise
Budite ozbiljni kada je u pitanju održavanje vašeg automobila jer njegova učinkovitost ovisi o tome. Auto je napravljen kako bi bio pouzdan. Ako ga zanemarujete tada neće biti ni približno učinkovit kako bi trebao biti.

10. Vozite “nježnije”
Ne dodavajte gas prilikom paljenja automobila i izbjegavajte zagrijavanje motora u leru, a tijekom vožnje ubrzavajte nježno i rano mijenjajte u više brzine prijenosa. Prilikom vožnje pokušajte izbjegavati naglo kočenje i ubrzavanje i što više kočite motorom. Brzinu održavajte konstantnom, a to ćete najlakše postići ako imate ugrađen tempomat. Ako ste se zaustavili zbog čekanja ili ste zapeli u veliku gužvu, ugasite automobil.

Izvor: Netmobil.hr