Kako kava utječe na naše zdravlje? Koliko kave je previše? Koliko kofeina ima u šalici kave?

Kako kava utječe na naše zdravlje? Koliko kave je previše? Koliko kofeina ima u šalici kave?

Svaki ljubitelj kave prije ili kasnije će se zapitati kako njegov omiljeni napitak utječe na zdravlje. Koliko kave je previše? Koliko kofeina ima u šalici kave? Je li ispijanje kave svaki dan zdrav izbor načina života?

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da ako se konzumira umjereno, kofein može biti zdrava komponenta bilo koje prehrane. Međutim, ako se konzumira previše kofeina, to može biti opasno za zdravlje. Jasno je da je sadržaj kofeina važan. No, to ovisi o brojnim čimbenicima poput tjelesne težine, postojećih lijekova i individualne osjetljivosti.

Prema citatima FDA, zdrava odrasla osoba može uzeti do 400 miligrama (mg) u danu. To se obično sastoji od tri do četiri šalice kave obične veličine. Važno je razumjeti da varira s različitim veličinama posluživanja i vrstama kave.

Sadržaj kofeina u šalici kave ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su: vrsta kave ozbiljno utječe na sadržaj kofeina u šalici kave i veličina posluživanja. ‘Šalica kave’ može biti mala i do 30 ml i velika čak 700 ml i sve između, to uvelike utječe na sadržaj kofeina.

Vrsta zrna kave: Različite vrste zrna kave imaju različit prirodni sadržaj kave, što utječe na količinu kofeina u šalici kave.

Pečenje: Dok svjetlija pečenja imaju više kofeina od tamnijih pečenja, tamnija pečenja imaju jači okus. Vrsta pečenja također utječe na sadržaj kofeina u šalici kave.

Već smo utvrdili da količina kofeina u šalici kave ovisi o vrsti kave, veličini posluživanja, vrsti zrna kave kao i načinu pečenja kave. Shvatimo različite sadržaje kofeina u različitim vrstama kave.

Kuhana kava ili obična kava jedna je od najčešćih vrsta kave koja se poslužuje u SAD-u i Europi. Obična kava se pravi izlijevanjem tople vode preko mljevenih zrna kave, obično kroz filtar.

Espresso je još jedno vrlo često posluženo piće širom svijeta. Priprema se prisiljavanjem vrlo male količine tople vode, kroz fino mljevena zrna kave.

Sadržaj kofeina: Šalica espressa ima veći sadržaj kofeina u usporedbi s običnom kavom. Međutim, porcije su stvarno male. Jedna čašica espressa (30–50 ml) sadrži oko 63 miligrama kofeina. Stoga dvostruka injekcija espressa sadrži oko 125 miligrama kofeina, piše Pinkvilla, prenosi televizija N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)