KAKO IZREZATI LUK BEZ SUZA: 10 tehnika koje sigurno djeluju

luk-rezanje-luka
Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza? Razlog tomu je plin koji se oslobađa tijekom rezanja, a u doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju.

Nekim ljudima palo je napamet da na oči stave naočale za plivanje ili masku i dihalicu za ronjenje, što pomaže, ali postoje i druga rješenja, puno jednostavnija:

1. Ohladite luk u zamrzivaču – iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.

2. Pustite vruću vodu u blizini rezanja – para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.

3. Dišite kroz usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.

4. Fućkajte dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.

5. Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.

6. Namažite limunom dasku – prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka.

7. Ne sjeckajte korjenast dio luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.

8. Upalite svijeću – postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.

9. Upalite ventilator – usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.

10. Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.

Izvor: Daily Mail/24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)