KAKO DA TEMELJITO OČISTITE JETRU sa onim što već najvjerovatnije imate u svojoj kuhinji!

Naša jetra radi ogroman čistački posao u našem tijelu. Rješava organizam cijelog niza toksina koje unosimo i istovremeno omogućava da cijeli sistem unutrašnjih organa radi kako treba.

No, moderni način ishrane, zagađenje okoline i sve veća zavisnost od toksičnih preparata za ličnu njegu, stavlja našu jetru na “prekovremeni rad”. Kada ona trpi veliko opterećenje ili kada ste vi pod značajnim fizičkim ili mentalnim stresom, jetri je mnogo teže da obavlja svoj vitalno važan posao.

Zato je vrlo važno znati kako temeljito, na prirodan način, očistiti samu jetru.

“Hiljade enzimskih sistema koji su doslovno odgovorni za svaku aktivnost ljudskog tijela nalaze se u jetri”, objašnjava dr. Karl Maret, naglašavajući kako odgovarajuće funkcionisanje očiju, srca, mozga, reproduktivnih organa, zglobova ili bubrega zavisi od aktivnosti jetre.

Jetru možete probati pročistiti na više načina. Evo pet jeftinih, za koji vam nisu potrebni često skupi preparati za detoksikaciju.

1. Topla limunova vodica

Topla limunova vodica je odličan način za detoksikaciju jetre svakog jutra. Nije u pitanju limunada, dakle, nemojte dodavati šećer ili bilo šta drugo, nego samo zagrijte vodu i u nju dodajte svježe iscijeđen limunov sok. Neki eksperti, poput A.F. Beddoea koji je napisao knjigu “Biološka jonizacija i njena primjena na ljudsku ishranu” navode da jetra proizvodi mnogo više korisnih enzima kada dođe u doticaj sa vodom s limunom.

2. Bijeli luk

Konzumirajte što više bijelog luka u vašoj ishrani. On sadrži spojeve sumpora koji mogu pomoći aktivirati enzime u jetri, a također pun je alicina i selenijum, koji su oboje dobri za zaštitu jetre.Garlic – Add some garlic to your cooking or thinly slice a clove into your next salad. Garlic contains sulfur compounds that can help activate enzymes in the liver. It contains allicin and selenium, which are both good for liver protection.

3. Avokado

Eto još jednog razloga da uvrstite avokado u vašu ishranu. Japanska studija pokazala je da avokado sadrži spojeve koji mogu spriječiti oštećenja jetre. Studija je poredila uticaj avokada sa 21 drugom vrstom voća i pokazalo se da je upravo avokado najbolji za zaštitu spomenutog vitalnog organa.

4. Korijander

Ova svestrana biljka koja može kao začin biti dodana u praktično svako jelo poomaže odstranjivanju teških metala iz ljudskog tijela, nečega s čime se vaša jetra možda bori upravo sada.

5. Kurkuma ili indijski šafran

Ovaj začin za kojeg kažu da donosi mnogo koristi, može, prema tvrdnjama stručnjaka, ne samo zaštititi jetru, nego pomoći i njenom oporavku.