Kaki (japanska jabuka) – slasno voće i pravi izvor zdravlja

Kaki (japanska jabuka) - slasno voće i pravi izvor zdravlja

Kaki (japanska jabuka) je slatko jesenko-zimsko voće. Boja može varirati od svijetlo žute, preko narančaste pa sve do tamno crvene. Za nju se može reći da je pravi izvor zdravlja.

Kod nas ova biljka nije toliko poznata, većinom raste u vrtovima kao ukrasna biljka, a najveći dio dolazi do nas iz inozemstva.

U nedozrijelom obliku može imati trpki, ali u potpuno zrelom slatki okus poput meda skirvenog u njegovom narančastom mesu. Upravo zbog kupnje u pogrešnom stadiju sazrijevanja te nepoznavanja njegovih blagodati na žalost nije često u našoj zdjeli s voćem.

Ovo izuzetno zdravo voće (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogato vitaminom C, pa jača imunitet.

Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 % dnevnih potreba). Pomaže i u snižavanju nivoa kolesterola i u reguliranju probave. Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih utjecaja radikala.

U istočnoj tradicionalnoj medicini, koristi se kao pomoć u liječenju upale crijeva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči (protiv masne jetre i slabog izlučivanja žuči, jer stimulira rad jetre). Prirodni je laksativ, a posjeduje i antibakterijska i antibiotska svojstva.

Najbolji je za upotrebu plod japanske jabuke koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata.

Evo koje sve blagodati donosi konzumiranje ovog voća:

Prevencija karcinoma
Japanska jabuka je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunološkog sustava i obrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane s kroničnim oboljenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Probava
Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koji su presudni za dobro funkcioniranje probavnog trakta. Dijetalna vlakna stimuliraju probavu i pomažu kod problema opstipacije poticanjem crijeva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Dobar vid
Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju “vitamini za oči”, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući učinke oksidativnog stresa.

Zdravlje srca
Japanska jabuka na dan i liječnik vam nije potreban. Da li je japanska jabuka bolja od jabuke? Nedavno provedena studija je pokazala da japanske jabuke sadrže visoku razinu dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih spojeva koji su od presudne važnosti u borbi protiv ateroskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljnja). Znanstvenici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiaterosklerotičnoj dijeti.

Imunološki sustav
Jedan plod japanske jabuke sadrži 12.6mg vitamina C, što čini 21% preporučljivog dnevnog unosa ovog vitamina. Urštavanje voća bogatog vitaminom C jača imunološki sustav, štiteći organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Mršavljenje
Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže 6 grama vlakana po voćki (24% preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)