JESTE LI ZNALI: Sedam važnih namirnica za zdravlje vaše jetre

JESTE LI ZNALI: Sedam važnih namirnica za zdravlje vaše jetre

Primarni način na koje vaše tijelo izbacuje toksine jest preko jetre, koja pročišćava i čisti vaše tijelo kontinuiranim filtriranjem otrova u krvi, koji ulaze preko probavnog trakta, kože i dišnog sustava.

Međutim, u trenutcima kada je vaša jetra preopterećena zbog stresa ili pretjeranog izlaganja toksinima, cijeli sustav može biti izbačen iz ravnoteže, a vaše zdravlje ugroženo, piše Dnevnik.hr.

S obzirom da je jetra odgovorna za proizvodnju žuči, još jedan oblik detoksikacije koji je metabolički potreban za razgradnju i asimilaciju masti i proteina iz hrane, izuzetno je važno da se vaša jetra održava na propisani način.

Ako vaša jetra ne funkcionra dobro, vaše tijelo neće biti u mogućnosti da se očisti i apsorbira hranjive tvari.

‘Tisuće enzimskih sustava koji su odgovorni za gotovo sve tjelesne aktivnosti su izgrađene u jetri.’, napisala je dr. Karl Maret, MD, u svom radu o važnosti dobrog rada jetre. ‘Pravilno funkcioniranje očiju, srca, mozga, zglobova, bubrega, ovise o dobroj aktivnosti jetre. Ako je jetra oslabljena, i nemože izgraditi samo jedan od tisuće enzimskih sustava koje tijelo zahtijeva, doći će do umanjenja cjelokupne tjelesne funkcije i posljedično povećanja strea .’

Ovdje je sedam važnih namirnica koje bi trebali uključiti u prehranu kako bi vaša jetra bila zdrava.

1. Češnjak sadrži brojne sumporne sastojke koji aktiviraju jetrene enzime odgovorne za ispiranje toksina iz tijela. Ovaj gomoljasti rođak luka, sadrži alicin i selenij, dva bitna sastojka, koja dokazano štite jetru od toksičnih oštećenja, i pomažu u procesu detoksikacije.

2. Grejp je bogat prirodnim vitaminom C i antioksidansima. Kao i češnjak, grejp sadrži sastojke koji povećavaju proizvodnju jetrenih enzima za detoksikaciju. Osim toga grejp sadrži i flavonoid, spoj poznat kao naringenin koji pomaže kod topljenja masti.

3. Zeleni čaj u sebi ima katehina, riječ je o vrsti biljnog antioksidansa koji je prikazan u istraživanjima kako bi se uklonile nakupljene masnoće i potakle odgovarajuće funkcije jetre. Ovaj snažni biljni napitak također štiti jetru od toksina, koji bi inače mogli uzrokovati ozbiljnu štetu.

4. Lisnato zeleno povrće: gorka tikva, rikola, špinat, također sadrže brojne spojeve koji neutraliziraju teške metale, a imaju jak utjecaj na jetru. Lisnato povrće može eliminirati pesticide i herbicide iz tijela, te potaknuti stvaranje i protok žuči.

5. Avokado je bogato tvarima za proizvodnju glutationa. Avokado proizvodi spojeve za jetru, tako da ju štiti od toksičnog preopterećenja, i potiče jačanje njene pročišćavajuće snage. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje avokada jednom ili dvaput tjedno za 30 dana može popraviti oštećenja na jetri.

6. Orasi koji sadrže visoke razine L-argininom, amino kiselina, glutationa, i omega-3 masnih kiselina također pomažu kod čišćenja jetre od bolesti koje uzrokuje amonijak. Orasi osim toga utječu na protok kisika u krvi.

7. Kurkuma – indijski šafran jedna je od najmoćnijih namirnica za održavanje zdrave jetre- Dokazalo se da aktivno štiti jetru od toksičnih oštećenja, pa čak utječe i na regeneraciju oštećenih jetrenih stanica. Kurkuma potiče prirodnu proizvodnju žuči, poboljšava ukupnu funkciju žučnog mjehura i drugih organa za pročišćavanje organa.