Jedite trešnje što češće, učinit ćete sjajnu stvar za svoje zdravlje

Sezona je trešanja i malo je onih koji se, unatoč visokim cijenama, neće koji put osladiti ovim finim voćem. I time će učiniti sjajnu stvar za svoje zdravlje.

Osim što spadaju u niskokalorične namirnice, pa ih možemo jesti bez straha da će se odmah nataložiti na trbuh i bokove, trešnje su vrlo zdrave.

Portal zadovoljna.hr objavio je pet razloga zbog kojih bi trešnje trebalo jesti što češće:

1. Trešnje smanjuju masne naslage na trbuhu

Trešnje sadrže vlakna, pektin i veliku količinu vode. Zahvaljujući tome stvaraju osjećaj sitosti i pomažu u regulaciji ‘lošeg’ LDL kolesterola.

2. Trešnje pomažu da bolje spavamo

Ako pojedete šaku trešanja svaki dan, lakše ćete zaspite i odspavati preporučenih 7, 8 sati. Trešnje, naime, imaju svojstva laganog sedativa, i to zahvaljujući visokoj razini melatonina, hormona što ga luči epifiza koji nam pomaže da lakše zaspimo i da se tijekom noći ne budimo.

3. Trešnje ublažavaju bol poslije tjelovježbe

Antioksidativna svojstva upotpunjavaju antocijanini (pigmenti koji trešnjama daju crvenu boju) koji ublažavaju upalne procese i pomažu oporavku mišića nakon napora, a zaslužni su i za umirujuća svojstva ovog voća. Stoga je nakon tjelovježbe korisno jesti trešnje ili piti sok od trešanja. Time se sprečava moguće oštećenje tkiva mišića uslijed njihova pretjeranog trošenja.

4. Trešnje smanjuju rizik od srčanih bolesti

Antioksidans antocijanin također smanjuje opasnost od upala u tijelu koje mogu naškoditi srcu te smanjuje razinu štetnih masnoća u krvotoku. Kada pacijent uz propisane lijekove jede trešnje i rizik od moždanog udara se smanjuje.

5. Trešnje ublažavaju simptome artritisa

Američka studija potvrdila je da ispijanje dvije čaše dnevno nezaslađenog soka od trešanja u tri tjedna ublažavanja simptoma osteoartritisa, znatno smanjuje bol, naticanje i upale. Prema nekim istraživanjima pacijenti koji su dnevno jeli 250 grama svježih trešanja, smanjili su upalne procese za 20 posto. Uz već spomenute antocijanine, vitamin C i cink pomažu u obnavljanju vezivnih tkiva te ublažavaju upale smanjujući količinu prostaglandina, lipida koji se nalaze u većini tkiva i organa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)