JE LI ZA ZDRAVLJE BOLJE PITI PIVO ILI VINO? Evo što su pokazala najnovija istraživanja…

JE LI ZA ZDRAVLJE BOLJE PITI PIVO ILI VINO? Evo što su pokazala najnovija istraživanja...

Je li po zdravlje bolje piti pivo ili vino? Mišljenja su podijeljena, postoje kvalitetni argumenti na obje strane, i na kraju presuđuju osobne preferencije.

Kako je objavio Jutarnji list, Hrvatima je, čini se, manje-više svejedno – Hrvati su među top 10 država i među pivopijama i među vinopijama.

No, jedna velika razlika ipak postoji: dok uživatelji pive nerijetko zarade pivski trbuh, novo istraživanje pokazuje da crno vino, grožđe i njegov sok potiču bolje sagorijevanje masti u organizmu.

Jedan od kemijskih spojeva u crvenom grožđu – elaginska kiselina – pokazala se osobito učinkovita u suzbijanju rasta masnih naslaga. U istraživanju provedenom na Sveučilišu u Oregonu elaginska kiselina je drastično usporila skupljanje masti, stvaranje novih masnih stanica, i ubrzala je metabolizaciju masnih kiselina u stanicama jetre.

Znanstvenici su hranili jednu skupinu miševa običnom hranom za miševe, s 10 posto masnoće, a drugu skupinu s masnom hranom, koja je sadržavala 60 posto masti. Miševi su, poput ljudi, preferirali masniju hranu, koje bi jeli previše, a s vremenom bi razvili simptome dijabetesa i nakupina masti u jetri.

No, miševi koji su jeli masnu hranu i uz nju dobili određenu količinu elaginske kiseline imali su razinu šećera u krvi istu kao i zdravi miševi koji su se hranili nemasnom hranom.