JE LI STEVIJA SAVRŠENA ZAMJENA ZA ŠEĆER? Evo što kažu poznati nutricionisti…

JE LI STEVIJA SAVRŠENA ZAMJENA ZA ŠEĆER? Evo što kažu poznati nutricionisti...

Stevija je biljka koja ne sadrži kalorije, a ujedno je 300 puta slađa od šećera. U posljednje vrijeme postala je veoma popularna među zagovornicima zdrave prehrane.

Je li stevija zaista zdrava? Je li savršena zamjena za šećer?

Stevija se na tržištu može naći u obliku tekućine i ekstrakta/praha, a postala je jedna od glavnih tema među online fitnes zajednicama. Smatra se najzdravijim zaslađivačem te kao prirodna zamjena za šećer koja, za razliku od umjetnih zamjena, veoma povoljno utječe na zdravlje, piše Daily Mail.

Ipak mnogi se pitaju je li biljka koja je 300 puta slađa od običnog šećera zaista toliko zdrava?

Nutricionistkinja Rhiannon Lambert, inače autorica knjige “Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well”, kaže da stevija jest zdrava alternativa šećera, iako može potaknuti želju za dodatnim unosom šećera.

Stevija ne sadrži kalorije, upravo zato što se dobiva iz listova ljekovite zelene biljka (Stevia rebaudiana) koji imaju slatki okus zbog glikozida steviozida.

Neke studije su pokazale da uzimanje steviozida može smanjiti krvni tlak, a postoje i dokazi da utječe i na inzulin, odnosno da može smanjiti razinu glukoze u krvi, te tako biti od velike koristi ljudima koji boluju od dijabetesa tipa 2.

“Mnogi sugeriraju da stevija još uvijek šalje signale mozgu koji mogu potaći da unosite još šećera, kao što to čini saharoza. Čak i u tom slučaju, studije nisu pokazale da povećava potrebu za hranom, da utječe na glad ili sitost”, zaključuje Rhiannon Lambert.