JE LI KIKIRIKI ZDRAV? Evo rezultata istraživanja provedenih u Americi i Švedskoj

JE LI KIKIRIKI ZDRAV? Evo rezultata istraživanja provedenih u Americi i Švedskoj

Dobra vijest za ljubitelje kikirikija: konzumiranjem samo 30 g ove namirnice tjedno (uz inače uravnotežen jelovnik) mogla bi se smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih poremećaja za 23-28 %, a u slučaju drugih oboljenja za 17-21 %!

Do ovog zaključka došli su američki naučnici sa Univerziteta Vanderbilt, nakon višegodišnjeg proučavanja načina ishrane oko 70.000 Amerikanaca i 130.000 Kineza.

Bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, kikiriki je istovremeno hranljiv i ljekovit. Među mnoštvom korisnih sastojaka, ova omiljena grickalica svih generacija, obiluje inače deficitarnim željezom, cinkom, magnezijumom, selenom, fosforom… I što je veoma važno, ne sadrži kolesterol.

Njegovi vitamini B grupe djeluju umirujuće na nervni sistem, zbog čega se posebno preporučuje kao antistres hrana. Ostali sastojci okrepljuju organizam, poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suhi kašalj. Vitamin E stimulira funkciju spolnih žlijezda i pozitivno utječe na potenciju.

Istraživači sa švedskog univerziteta u Linkopingu otkrili su da aminokiselina arginin, koje u kikirikiju ima u izobilju, djeluje na uzročnika tuberkuloze, pomažući bržem ozdravljenju oboljelih. Do ovog zaključka su došli poslije liječenja 120 oboljelih kojima su svakodnevno davali po 30 grama kikirikija. Agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju dušičnog oksida koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze.

Također, umjereno konzumiranje nesoljenog kikirikija regulira nivo glukoze u krvi dijabetičara (tip 2), triglicerida i kolesterola.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)