HRANOM PROTIV ALERGIJE: Doznajte šta je dobro jesti, a šta treba izbjegavati

HRANOM PROTIV ALERGIJE: Doznajte šta je dobro jesti, a šta treba izbjegavati

Proljeće donosi šarenilo boja, sunce, zelenilo…, ne nekima donosi i velike nevolje. S prvim cvjetovima, naime, počinje sezona peludnih alergija.

Osim uzimanja lijekova, na alergije, odnosno na posljedice koje one imaju na ljudski organizam, može se utjecati i odgovarajućom prehranom, piše tportal.

Pročitajte, dakle, koja je najbolja, a koja najgora hrana za alergije.

Najbolja

Jabuke
Odavno se već zna da je jabuka iznimno zdravo voće. Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, može štititi od alergija i astme, pokazuje nekoliko istraživanja. Osim toga, kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju funkcioniranje pluća. Slične sastojke sadržavaju i luk, rajčice te naranče i jagode pa i te biljke mogu pomoći kod problema s alergijama.

Crveno grožđe
Antioksidansi skriveni u crvenom grožđu imaju snažne protuupalne moći koje dokazano blagotvorno djeluju na simptome alergija. Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo je da mediteranske prehrana koja uključuje crveno grožđe, naranče i jabuke, ublažava alergijske simptome poput začepljenog nosa i bolnog grla.

Topli napici
Vrlo često alergijski simptomi uključuju iskašljavanje sluzi i peckanje grla. Kod takvih problema mogu pomoći topli napici, samo je važno da budu što topliji. Najbolje je konzumirati topli biljni čaj, ali pomoći će i vruća juhica. Ako se ne možete natjerati da pijete jako tople napitke, probajte udisati, primjerice, paru od čaja – i to može pomoći.

Najgora

Celer
Određene vrste voća i povrća mogu uzrokovati oralni sindrom alergije, a to se najčešće javlja u proljeće. Simptomi se očituju kao svrbež u ustima i grlu. Vrlo često to može doći od celera, ali i od drugih namirnica koje sadržavaju slične sastojke poput rajčice, breskve, kivija i dinje. Ako primijetite ovakve simptome nakon konzumiranja određenog voća ili povrća, znajte da ste alergični.

Začinjena hrana
Iako je mnogi vole jesti, začinjena hrana zna izazvati alergijske reakcije. Simptomi su curenje iz nosa, suzne oči te nerijetko i kihanje. Usto, javlja se i bolna napuhnutost trbuha. Sve to događa se zbog kapsaicina, inače vrlo zdrave tvari koja se nalazi u jakim začinima. Iako zdrava, nažalost ova tvar kod nekih izaziva alergiju. Jedini lijek je izbjegavati jako začinjenu hranu.

Alkohol
Jeste li primijetili da vam katkada nakon konzumacije alkohola curi krv iz nosa? Ne mora to biti jako, jednostavno se na papirnatim maramicama pojave tragovi krvi. Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila pa tako dolazi do blažeg krvarenja. Usto, provjerite kakvo vam je stanje kože nakon noći ispunjene alkoholom. Nekim ljudima se počnu perutati uši, obrve, laktovi, pete… Sve je to znak da ste alergični na alkohol.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)