HRANA: Smrznuto ili svježe voće i povrće – koje je bolje?

HRANA: Smrznuto ili svježe voće i povrće – koje je bolje?

Iako su donedavno stručnjaci govorili da je svježe voće i povrće najbolji prehrambeni odabir, dvije neovisne studije britanskog Instituta Leatherhead te Sveučilišta Chester pokazuju da se smrzavanjem svježi plodovi nutricionistički obogaćuju, zbog čega postaju i zdraviji.

Tako u prosjeku smrznuta brokula sadrži veće razine vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svježe brokule. Smrznuta mrkva sadrži trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i više polifenola nego svježa verzija, objavio je portal 24sata.hr, prenoseći pisanje Daily Maila.

Nutritivne vrijednosti namirnice kod smrzavanja u nekim se slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti špinat ima četiri puta više hranjivih tvari, vlakana, folne kiseline, željeza i kalcija.

Ukupno gledano, čak dvije trećine voća i povrća zdravije je jesti smrznuto nego svježe, uz izuzetak limuna, cvjetače i kukuruza.

Razlog zbog kojeg je smrznuto bolja opcija je to što se voće i povrće smrzava odmah nakon ubiranja, dok svježi plodovi mogu mjesecima stajati u supermarketima poprskani raznim kemikalijama kako bi zadržali svoj dobar izgled.

– Uvijek je najbolja opcija pojesti voće ili povrće odmah nakon branja, no to je najčešće i nemoguća opcija, a već nekoliko dana skladištenja šteti nutritivnim vrijednostima namirnica – rekao je jedan od autora studije, profesor Graham Bonwick.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)