GREŠKE PRI UREĐENJU VRTA: Deset najčešćih (i savjeti kako ih izbjeći)

GREŠKE PRI UREĐENJU VRTA: Deset najčešćih (i savjeti kako ih izbjeći)

Vlasnica rasadnika Flora Grubb izdvojila je za shine.yahoo.com deset najčešćih grešaka prilikom kupovanja biljaka. Ona je također ponudila i rješenje kako ih izbjeći, piše Net.hr.

1. Kupovanje samo cvijeća, bez razmišljanja o lišću
Svaka biljka dok je u cvatu izgleda lijepo, no treba razmišljati o tome kako će u vašem vrtu izgledati i ostatak godine. Treba uzeti u obzir kakvo lišće ima, te dati prilikui ukrasnom grmlju i travama koje izgledaju zanimljivo.

2. Kupnja nedovoljne količine jedne sorte
‘Ako uzimate od svake sorte biljaka po jednu ili dvije teglice, na pravom ste putu da vam vrt izgleda ‘nabacano’, tvrdi Flora. Ona savjetuje kako je važno uzeti barem tri posude iste sorte kako biste dobili jedinstven, dobro osmišljen izgled vrta.

3. Kupnja bolesne biljke
Listovi vam mogu puno reći o zdravlju biljke, pa izbjegavajte kupovinu biljaka sa smeđim, žutim ili uvenulim lišćem, što može biti znak lošeg zdravlja ili zanemarivanja. Ujedno provjerite i imaju li biljke štetočine po sebi. Potražite biljke s bujnim lišćem žarkih boja.

4. Odabir cvijeća u punom cvatu
Nemojte da vas zavedu tegle prepune rascvjetanog cvijeća. Umjesto toga, potražite biljke s pupoljcima koje će vrhunac cvata doživjeti u vašem vrtu.

5. Biranje bilja s lošim korijenjem
Pripazite da korijenje nije zamršeno, što možete vidjeti ako ono izlazi na dnu posude, jer takvo korijenje može ‘ugušiti’ biljku i spriječiti joj dolazak do hranjivih tvari. Pripazite, pak, i da korijenje nije nedovoljno razvijeno.

6. Ignoriranje deklaracija
Osim što deklaracije sadrže bitne informacije o biljkama, poput toga koliko vode i svjetlosti biljka treba, sadrže i informaciju i o tome koliko će biljka narasti. Vrlo su česte pogreške da se visoke biljke posade u prvi red, a patuljaste biljke u stražnji dio vrta.

7. Ne znate dimenzije vašeg vrta
Bilo bi korisno da ponesete fotografiju vrta kako bi vam zaposlenici rasadnika mogli pomoći da kupite pravi broj biljaka, da odaberete ispravnu veličinu i pronađete boje koje idu dobro zajedno.

8. Ne planirate kombinaciju boja
Iako sve boje biljaka mogu biti lijepe, ne izgledaju sve lijepo u kombinaciji. Bilo bi najbolje da odaberete jednu shemu i da se držite nje.

9. Predugo ste čekali da posadite biljke u vrt
Pokušajte posaditi biljke u zemlju čim ih donesete kući, no ako morate odgoditi sađenje stavite ih u hlad ili u sjenovito područje gdje se neće osušiti i posadite ih što je prije moguće.

10. Pokušavate učiniti sve sami sami
Potražite savjet od stručnjaka, zaposlenici u rasadnicima mogu vam puno pomoći jer znaju što najbolje uspijeva u vašem području.