GLAVOBOLJA: Doznajte kako je pobijediti bez lijekova

GLAVOBOLJA: Doznajte kako je pobijediti bez lijekova

Glavobolju mogu uzrokovati brojni uzročnici kao što su dugi boravak u prostorijama s malo kisika ili suhog zraka, promjene vremena, sunčanica, alergije, stres, umor, pretjerana konzumacija cigareta, mamurluk, različiti bolovi, infekcije i još mnogo toga.

Ipak, budite bez brige jer postoje i mnoga rješenja kojima glavobolju možete ublažiti bez posezanja za tabletom. Podsjećamo na načine ublažavanja boli koji ne sadrže kemikalije:

Svježi zrak
Zbog dugog boravka u zagušljivim prostorijama, rada za kompjuterom ili gledanja televizije može se javiti glavobolja koja  “opominje” kad smo pretjerali. U takvim slučajevima često neće biti potrebna tableta već  samo treba malo svježeg zraka. Stoga uzmite 10 minuta odmora i prošetajte.

Voda
Kod glavobolja izazvanih upalnim procesima pomaže voda. Srednje hladni oblozi na čelu, očima ili na vratu pomoći će umanjiti bol. Isto tako, bol se može javiti i kao reakcija dehidracije tijela pa je preporučljivo piti 2 litre ili 8 čaša vode na dan.

Meditacija
Glavobolju uzrokovanu stresom, preopterećenosti poslom i slično najlakše je ublažiti kratkim odmorom. Meditacijom u tišini ili uz laganu opuštajuću glazbu prilegnite na neko vrijeme i mislima pobjegnite od posla i obaveza.

Akupresura
Glavobolje koje nastaju zbog stresa, umora, gladi i nedostatka zraka možete ublažiti akupresurom ili pritiskom na određene točke na licu. Pritiskom prstima na korijen nosa, kod uglova očiju ili na vratu možete si olakšati bol ili bar privremeno ublažiti glavobolju.

Voće i povrće
Vitaminom C iz voća i povrća možete spriječiti nastanak glavobolje te ublažiti glavobolju. Vitamin C je prirodni antihistaminik što znači da blokira izlučivanje bjelančevina iz stijenka žila koje uzrokuju nastanak upala.

Čaj od lipe
Isto kao i eterična ulja, čaj od lipe će djelovati psihu umirujuće. Čajem unosimo  tekućinu koja  možda nedostaje  organizmu, a s njenim opuštajućim i smirujućim učinkom ublažiti glavobolju izazvanu primjerice umorom, kao i nekim drugim uzročnicima.

Eterična ulja
Poznato je da eterična ulja općenito smiruju naše tijelo i psihu. Tako masiranjem sljepoočnica, čela ili potiljka s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili mente možete djelovati na ublažavanje glavobolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)