FREZIJA: Mirisni cvijet nježnih boja, idealan za bukete i vaze

FREZIJA: Mirisni cvijet nježnih boja, idealan za bukete i vaze

Frezija, latinskog naziva Freesia hybrida, je lukovičasta biljka iz porodice perunika.

Naraste od 20 do 60 cm u visinu, ima dugačke i uske zelene listove u sredini kojih naraste cvjetna stapka na čijem vrhu se stvaraju grozdovi vrlo mirisnih cvjetova.

FREZIJA: Mirisni cvijet nježnih boja, idealan za bukete i vaze

Cvjetovi su nježne bijele, žute, narančaste, crvene ili roze boje. Zbog jakog primamljivog mirisa cvjetovi su poželjni u proizvodnji parfema.

Uzgaja se kao vanjski cvijet u kamenjarima, rustikalnim vrtova ili u loncima, a vrlo često se uzgaja i kao cvijeće za rezanje i za bukete.

Omiljena je kao rezano cvijeće jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi i zbog primamljivog mirisa. Uglavnom se na jednoj stabljici uvijek istodobno nalaze već sasvim otvoreni cvjetovi zajedno s pupoljcima zbog čega frezija u vazi dugo izgleda svježe i lijepo.

Frezija je vrlo česti ukras uskrsnih cvjetnih aranžmana.

Uspijeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima. Nije otporna na velike hladnoće.
Voli zagnojeno tlo. Čim se pojavi stapka s grozdovima cvijeća preporučuje se gnojenje svakih 15 dana sve dok biljka cvjeta.

Freziju treba redovito umjereno zalijevati

Nakon cvjetanja, biljku nije potrebno zalijavati. Kad se stabljika potpuno osuši izvadite i osušite lukovicu te ih spremite na suho i mračno mjesto sve do ponovne sadnje.

Razmnožavanje i sadnja frezije

Frezija se razmnožava najbolje dijeljenjem lukovica ili sjemenom. Sade se na dubinu od 50-ak cm i na udaljenost od 6-8 cm jedna od druge. Lukovice je najbolje saditi u jesen, između rujna i studenog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)