ĐURĐICA: Otrovna biljka koja JAČA SRCE, u narodnoj medicini koristi se za liječenje niza bolesti

ĐURĐICA: Otrovna biljka koja JAČA SRCE, u narodnoj medicini koristi se za liječenje niza bolesti

Za đurđicu ili đurđevak (Convallaria majalis) kažu da je istinski cvijet proljeća. Buketići cvijeta s mirisom opojne zavodljivosti u drevnim vremenima darovani su na praznik koji se obilježavao prvog svibnja.

Iz tog vremena ostala je i krilatica da “mladost računa godine po đurđici, a starost po zimama”.

Zbog specifičnog mirisa proizvođači parfema uzimaju cvijet đurđice kada god požele kreirati zavodljivu, aristokratsku mirisnu kombinaciju, jer sugerira da onaj tko nosi ovakav parfem zna na pravi način predstaviti svoju privlačnost. Za Francuze cvijet đurđice je, između ostalog, i simbol šarma i sretno zaljubljenih.

Đurđica nije zanimljiva samo po svom mirisu i izgledu, već i po ljekovitosti, koja je otkrivena još u 12. stoljeću. Zahvaljujući sadržaju kardiotoničnih heterozida, đurđoca jača srčani mišić i pomaže kod angine pektoris.

Međutim, uspkos djelotvornosti, đurđica se ne smije koristi bez dobre stručne preporuke. Oprez je potreban jer cvijet, ali i svi drugi dijelovi ove bilje, sadrži otrovne sastojke.

Osim za liječenje srčanih bolesti, reguliranja rada srca kao i njegovo jačanje, đurđica povoljno djeluje na krvožilni sustav i pospješuje izbacivanje tekućine iz organizma. Za što bolje liječenje srčanih tegoba kombinira se s tinkturom valerijane.

Za lijek se bere cvijet dužine do jednog centimetra i list dužine između dva i tri centimetra. Svježa biljka je ljekovitija, postojanija i jače djeluje, a zahvaljujući glikozidima i alkaloidima koje sadrži, suvremena farmaceutska industrija proizvodi veliki broj preparata na bazi đurđice u kojima se koristi cijela biljka, odnosno i cvjetovi i lišće i korijen.

S obzirom na to da je cijela biljka ljekovita, u Njemačkoj je alternativni vid liječenja s đurđicom veoma razvijen. Od svih, najpopularnija je voda “Hartman protiv paralize” (Aquaapcplectica Hartmani), za koju se sakupljaju cvjetovi poslije zalaska sunca, suše, a onda se od njih spravlja čaj.

U Engleskoj se cvjetna voda đurđice zove “Zlatna voda” (Aquaaurea), a tradicionalno se koristi za liječenje živaca, protiv glavobolje, ali i kao preventivno sredstvo kod zaraznih bolesti i epidemija. Cvijet se koristi kod bolesti srca, epilepsije, moždanog udara.

Zbog otrovnih sastojaka glikozida i alkaloida, branje đurđice ne preporučuje se trudnicama i djeci, a ako dođu u kontakt sa biljkom, obavezno treba da operu ruke.

Znaci trovanja su mučnina, povraćanje praćeno jakim bolovima, proljev, nesvjestica, jaka glavobolja, zujanje u ušima, poremećaj vida, raširene zjenice, snažno znojenje i sve usporeniji rad srca.

Kod trovanja đurđicom valja piti mlijeko u kojem se kuhala hrastova kora, ili uzeti drveni ugljen i izazvati povraćanje. I svakako hitno tražiti pomoć liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)