DUNJA: Doznajte kako vam ovo voće može ublažiti kašalj i stomačne tegobe

DUNJA: Doznajte kako vam ovo voće može ublažiti kašalj i stomačne tegobe

Evo jednog voća koje je gotovo postalo egzotično danas, voća koje nema status zvijezde, a radi svoje specifičnosti nekad bijaše omiljeno i vrlo raspostranjeno na stolovima Europe.

Dunja je od davnina poznata u narodnoj medicini i koristi se kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Najljekovitije su joj sjemenke koje, kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem.

Sluz koja se dobija iz semenki dunje može se koristiti za saniranje manjih opekotina. Sok od dunje je takođe ljekovit i koristi se da bi se ojačala sluzokoža usana i želuca. Koristi se i protiv proliva kod djece.

Sirup za bronhitis
Izdrobite 5 g sjemenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

Melem za opekotine
Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.

Zaslađivač
Sameljite kilogram dunja, iscjedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte. Sipajte u stelirne boce. Koristite da zasladite čajeve za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti.

Sok za želudac
Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procjedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prie jela.