DOK GUBITE KILOGRAME ČUVAJTE ZDRAVLJE: 6 znakova da je dijeta opasna

DOK GUBITE KILOGRAME ČUVAJTE ZDRAVLJE: 6 znakova da je dijeta opasna

Iscrpljujući svoj organizam raznim dijetama koje obećavaju čudotvorne učinke u kratkom vremenu možete izgubiti nekoliko kilograma privremeno, no složit ćete se da to nije vrijedno gubitka zdravlja jednom zauvijek.

(Pre)brzo gubljenje kilograma
Gubite li više od dva kilograma tjedno, postoji velika opasnost da u njima gubite tekućinu, koja je organizmu prijeko potrebna, i mišićno tkivo, što može dovesti i do slabljenja kostiju jer ih slabi mišići ne pridržavaju dovoljno i opterećenje prelazi na kosti, uslijed čega se one pojačano troše.

Osiguravanje previše vitamina
Ova činjenica se odnosi na dijete koje uključuju jednu vrstu namirnica dnevno, primjerice samo banane ili samo salatu. U tom slučaju prevelika količina jedne vrste vitamina može oštetiti jetru i onemogućiti apsorpciju nekih drugih vitamina, što je dvosjekli mač.

Unos manji od 1500 kalorija dnevno
Brojite li kalorije, njihov dnevni unos ne bi smio biti manji od 1500. Padne li kalorijska vrijednost unešene hrane ispod te granice, riskirate usporavanje metabolizma i pothranjenost, ali i brzo vraćanje kilograma po završetku dijete.

Ubrzavanje metabolizma
Proizvodi koji obećavaju ubrzanje metabolizma kako bi se hrana brže razgrađivala, uglavnom sadrže sastojke poput kofeina koji stvaraju lakšu ovisnost. Nakon prestanka uzimanja sličnih proizvoda, potreba za njima će ostati, a kilogrami će se vratiti čim se metabolizam uspori.

‘Čišćenje’ organizma
Detoksikacijska sredstva ne čiste organizam samo od hranjivih tvari, nego uništavaju i ‘dobre bakterije’ u crijevima i otežavaju rad probavnog sustava. Također, dovode do dehidracije organizma i usporavaju rad prirodnih pročišćivača – jetre, bubrega i kože.

Samo jedna vrsta namirnica
Osim spomenute pretjerane količine jedne vrste vitamina, ovakav način prehrane uskraćuje organizmu prijeko potrebne tvari, čiji manjak može biti uzrok mnogih bolesti poput osteoporoze, mišićne atrofije, bolesti srca i ozbiljnog pada imuniteta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)