DAR BOGOVA: Kruške podižu imunitet, a snižavaju stres

DAR BOGOVA: Kruške podižu imunitet, a snižavaju stres

Kruška, sočno i slatko voće, idealna je namirnica za osobe izložene stresu i užurbanom stilu života. Homer je kruške okarakterizirao kao dar bogova, a u doba francuskog kralja Luja XIV. kruške su bile simbol luksuza.

Prirodan su izvor energije, jer sadrže znatne količine monosaharida, fruktoze i glukoze, kao i levuloze, najslađeg prirodnog šećera, pišu Nezavisne.com.

Ovo voće je bogato vitaminima grupe B koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom, hrane nervni sistem i sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljenih hidrata.

Inače, kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija. Manje se koriste u kompotima i pekmezima, a najbolje ih je jesti sveže, jer tada najbrže opskrbljuju naše tijelo energijom.

Bogate su vitaminom C i bakrom koji štite organizam od slobodnih radikala. Sadrže dosta vlakana te pektina koji pomaže u održavanju nivoa glukoze i kolesterola u krvi i omogućavaju redovno pražnjenje crijeva čime smanjuju rizik od raka kolona.

Svježe kruške izvanredan su izvor kalija koji sudjeluje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prijenosu nervnih impulsa, metabolizmu bjelančevina i ugljenih hidrata, izgradnji čvrstih kostiju i zuba, regulira rad kardiovaskularnog sistema.

Iako nije potkrijepljeno naučnim dokazima, kruške važe za hipoalergeno voće zbog čega se među prvima uvode u ishranu dojenčadi. Sorta kruške viljamovke sadrži veće količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće. Zato se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena iznad 40. godine.

Kako čuvati kruške?

Pošto vrlo brzo sazrijeva poslije branja, kada ih kupujete, birajte nedozrele i neoštećene plodove, a izbjegavajte one sa smeđim mekanim krugovima.

Proces zrenja kruške mogu nastaviti u frižideru ili papirnim vrećicama na sobnoj temperaturi. Nemojte da ih čuvate u plastičnim vrećicama jer u njima nemaju dovoljno kisika, a pojačana je proizvodnja etilena, plina koji ubrzava proces truljenja.

S obzirom na to da lako apsorbiraju miris, držite ih podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.