DAFNA: Raskošni zimski cvijet nevjerojatnog mirisa

Dafna je grmolika biljka koja cvjeta zimi, u vrijeme kada cvjetaju samo rijetke biljke. Cvjeta vrlo raskošno I obilato u nijansama bijele, ali najčešće ružičaste I ljubičaste boje.

Period cvjetanja proteže se na nekoliko zimskih tjedana, a nakon cvjetanja, grane dafne krase i prelijepe bobice, koje su otrovne.

Ima jak, čudesan miris koji podsjeća na miris jasmina, zumbula i neodoljivih začina (klinčića i karanfila), stoga ga neki sade na ulazu u dvorišta i vrtove.

Uzgajaju se u vrtovima, odlično izgledaju u niskim živica, ali i u posudama.

Uzgoj i njega dafne

Voli suho, drenirano i rastresito tlo i polusjenovite položaje. Najbolje ih je zasaditi na sjevernoj ili sjeveroistočnoj strani gdje neće biti izravno izložene suncu. Tijekom ljeta preporučuje se zaštititi korijenje slojem pokošene trave i redovito zalijevati kad temperatura pređe 25 °C.

Dafne rastu sporo i često se uzgajaju u prelijepim cvjetnim masivima.

Voli blagu i vlažnu klimu.

Sadnja i razmnožavanje dafne

Sadnice dafne se u toplijim krajevima sade u jesen, a u hladnijim u proljeće. Ukoliko ih se uzgaja u loncima i posudama, preporučuje se odmah posaditi u veće lonce jer mlade biljke dafne ne vole presađivanje.
Razmnožavaju se rezinicama.

Zanimljivosti o dafni

Bobice dafne su jako otrovne kad se progutaju. Prilikom rezanja grana sa cvjetovima, otrovni sok dafne može izazvati alergijske reakcije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)