ČUVARKUĆA ČUVA ZDRAVLJE: Evo kako najbolje možete upotrijebiti ovu izuzetno ljekovitu biljku

ČUVARKUĆA ČUVA ZDRAVLJE: Evo kako najbolje možete upotrijebiti ovu izuzetno ljekovitu biljku

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz porodice Crassulaceae koja je poznata i pod imenom: gromovna trava, gromovik, vazdaživ, cmilić i glavotoć.
Čuvarkuća može narasti do 30 cm, a uzgaja se uglavnom kao ukrasna biljka. Jako dobro podnosi niske i visoke temperature te je otporna i na sušu jer u unutrašnjosti njenih listića ima rezervi vode.

Prvi put se spominje još iz vremena Karla Velikog kao “biljka koju svi moraju uzgajati…na krovovima kuća”, jer se smatralo da štiti od vatre i udara groma. Upravo zbog toga je i dobila latinski naziv tectorum, što u prijevodu znači “na krovu”.
Čuvarkuća može imati listove zelene, tamno crvene ili ljubičaste boje, a cvjetovi se pojavljuju na vrhu i najčešće su crvene boje.
Za ovu biljku se često kaže da čuva kuću, ali i zdravlje. Naime, dokazano je da ova biljka ima antibakterijsko djelovanje, te da je bogata polisaharidima koji jačaju imunološki sustav organizma.

Listovi čuvarkuće se beru tijekom ljeta, a svježe cijeđen sok iz listova pomaže kod:

  • raznih upala kože i kožnih oboljenja,
  • kod glavobolje,
  • astme,
  • padavice,
  • problema sa bradavicama,
  • opekotina,
  • kurjih očiju,
  • sunčevih pjega,
  • uboda od insekata

Čuvarkuća pomaže kod bolova u uhu
Od pamtivijeka se ova biljka koristi kod upale uha, a posebno ukoliko je do upale došlo zbog nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta.
Sok čuvarkuće rastapa cerumen, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima. Kod bolova u uhu, dovoljno je list čuvarkuće prepoloviti, nakapati nekoliko kapi soka u uhu i ostaviti nekoliko minuta u ušnoj šupljini. Bol uha će se vrlo brzo umiriti.

Mast od čuvarkuće za opekotine i rane
Kod svježih opekotina odmah nakapajte nekoliko kapljica soka čuvarkuće na opečeno mjesto, a za daljnju terapiju preporuka je napraviti prirodnu mast.
Priprema je vrlo jednostavna, samo u dublju posudu stavite šaku smrvljenih listića čuvarkuće, 9 žlica vode i 200 grama svinjske masti i stavite kuhati na laganu vatru dok se mast ne počne odvajati. Potom smjesu procijediti u uliti u staklenu posudu.
Čuvati u hladnjaku i opečeno mjesto premazivati nekoliko puta dnevno. Ova prirodna mast od čuvarkuće također pomaže i za ublažavanje mrlja od sunca na koži.

Lijek od čuvarkuće za jačanje organizma
Za pripremu ovog lijeka potrebno je 500 g meda i 250 g čuvarkuće.
Listove čuvarkuće samljeti i sok iscijediti u plastični posudu. Pomiješati sa medom i ostaviti 7 dana da odstoji na toplom mjestu. Potom smjesu meda i čuvarkuće uzimati na tašte, dva sata prije jela. Osim za jačanje imuniteta ovaj lijek je djelotvoran i kod upale grla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)