ČUDESNI NAPITAK OD CELERA: Topi kamenac, uklanja kolesterol i olakšava probavu

ČUDESNI NAPITAK OD CELERA: Topi kamenac, uklanja kolesterol i olakšava probavu

Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo lužnat, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Pogledajte što sve liječi!

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina.

Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na živčani sustav i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska sol sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti.

S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratiziranost stanica.

Specifične koristi od celerovog soka:

1. Protiv raka
Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprečava štetan utjecaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.

2. Snižava kolesterol
Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, kemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, celer smanjuje razinu kolesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer također pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja kolesterol iz tijela.

3. Pomoć u probavi
Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim kasativima.

4. Diuretik
Kalij i natrij u celerovom soku su snažni regulatori koji stimuliraju proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi tijelo od viška tekućine.

5. Protuupalno djelovanje
Poliacetilen u celeru je nevjerojatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije znanosti pokazala je da druga snažna fitokemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje upala u mozgu. Luteolin također inhibira višak proizvodnju TNF-alfa, izravnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

6. Snižava krvni tlak
Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tijekom tjedan dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći krvne žile i omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i razine hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih žila. Nevjerojatno, ali celer ne snižava niski tlak.

7. Nesanica
Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na živčani sustav, što je korisno za one koje muči nesanica. Visoke razine magnezija pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

8. Mršavljenje
Ispijanje celerovog soka tijekom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, no ne unosite kalorije.

9. Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca
Celerov sok je nevjerojatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

10. Zdrav seksualni nagon
Celerov sok bit će od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, no istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sustav.

Celer se može slobodno miješati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca.

Izvor: Net.hr