CRNA RAJČICA: Sadrži Anthocyanin koji ubija stanice raka, a navodno je i efikasan afrodizijak

CRNA RAJČICA: Sadrži Anthocyanin koji ubija stanice raka, a navodno je i efikasan afrodizijak

Zadnjih godina veliku pažnju uzgajivača i potrošača privukla je crna rajčica. Ne ki kažu da je ona “super povrće” jer sadrži Anthocyanin – antioksidans koji može pomoći u borbi protiv raka.

Sortu crnih rajčica prvi su proizveli američki znanstvenici na Sveučilištu Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama u njoj su povećali udio antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju.

Taj antioksidans djeluje protuupalno, usporava oštećenja na stanicama uslijed starenja, ali i kao prevencija dijabetesa i pretilosti. Upravo zbog toga, mnogi je nazivaju i superrajčicom.

Neki tvrde da je crna rajčica nastala GMO-inženjeringom, dok drugi kažu da nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada uzgajivača križanjem divlje i domaće rajčice.

Jedan od roditelja crne rajčice je divlja rajčica koja potječe sa Galapagosa. Riječ je o rajčici jestivih, sitnih, žuto-narančastih plodova, odličnog okusa, visokog sadržaja šećera i beta-karotena.

Kad se tek pojavila na britanskom tržištu, kupci su razgrabili crnu rajčicu jer se pročulo da ovo neobično povrće djeluje kao stimulativno sredstvo u seksu.