CIKLA: Kako u svom vrtu jednostavno uzgojiti ovu “kraljicu zdravlja”

CIKLA: Kako u svom vrtu jednostavno uzgojiti ovu "kraljicu zdravlja"

Cikla je za ljudski organizam vrlo korisna i ljekovita biljka zbog energetske vrijednosti i bogatstva vitamina, minerala i brojnih drugih nutritivnih sastojaka.

U našim krajevima od davnina se korijen cikle koristi kao lijek za vitalnost u prehrani kod slabokrvnih osoba, jer je bogata željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. I lišće cikle koristi se za salate

Cikla je zahvalna za uzgoj i može se uzgajati i u proljeće i u ljeto. Postoji cikla okruglog i duguljastog korijena.

Uzgoj cikle

Cikla najbolje uspijeva u umjerenoj kontinentalnoj klimi. Optimalna temperatura za njezin rast je od 15 – 25 °C . Mlade biljke podnose temperaturu od – 3 do – 4 °C.
Cikla najbolje uspijeva na uzdignutim gredicama, u plodnom, zagnojenom i rastresitom tlu i potrebno joj je puno svjetla. Zemlju na kojoj se uzgaja cikla potrebno je zaorati na dubinu od 30 cm.
Ciklu je potrebno redovito, ali umjereno zalijevati. Ako cikli nedostaje vlage, korijen će biti tvrd i drvenast. Tijekom ljetnih mjeseci korijen cikle dobro je malčirati.
Ciklu je potrebno i redovito plijeviti.

CIKLA: Kako u svom vrtu jednostavno uzgojiti ovu "kraljicu zdravlja"

Sjetva cikle

Cikla se sije direktno na mjesto na kojem je kanimo uzgajati. Najbolje ju je sijati od polovice travanja do polovice lipnja, ali se za kasnojesensku upotrebu može sijati sve do početka kolovoza.
Sjeme se sije na dubinu od 3 cm. Kada biljke niknu, važno ih je na početku razrijediti na razmak od 2 do 3cm, a kasnije ih razrijediti na razmak od 10 cm jer korijen može dosegnuti širinu do 10 cm.

Berba i čuvanje cikle

Mlada cikla se može vaditi i koristiti već 80 – 90 dana nakon nicanja, no proljetna cikla može ostati u zemlji i do 160 dana.
Cikla se bere čupanjem ili iskopavanjem korijena. Može se iskopavati i strojno.
Može dobro čuvati tijekom zime i koristiti svježa u ishrani. Čuva se na mračnom i prozračnom mjestu na temperaturi od 0 °C. U optimalnim uvjetima pohrane, cikla se može održati svježa po nekoliko mjeseci.
U domaćinstvima se često čuva u trapovima, podrumskim skladištima i u hladnjacima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)