Četiri namirnice koje treba konzumirati da bi OČUVALI VID

Četiri namirnice koje treba konzumirati da bi OČUVALI VID

Više-manje je poznato da je mrkva dobra za očuvanje vida, no naučna istraživanja ovoj su namirnici priključila još tri koje trebate konzumirati da bi što duže izdržali bez naočala.

Riječ je o namirnicama bogatim vitaminima A, C i E koji su zaslužni za dobro zdravlje mrežnjače, jačaju kapilare i sprečavaju razvoj katarakte. A te vitamine, pored mrkve, u znatnim količinama sadrže još i paprika, borovnice i sjemenke lana.

MRKVA – Bogata je beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin važan je za prevenciju noćnog sljepila, a njegov nedostatak prouzrokuje i suhoću u očima i natečene kapke.
Kada kupujete mrkvu, birajte onu intenzivnije narančaste boje jer je bogatija beta-karotenom. Takođe, najbolje je da je jedete svežu.

PAPRIKA – Sadrži lutein, antioksidans koji igra važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dijela mrežnjače. Pritom je bogata vitaminom C – sadrži ga čak četiri puta više od limuna. Zato se preporučuje i za jačanje imuniteta.
Osim toga, paprika ima nisku kalorijsku vrijednost – u 100 grama ima svega 20 kalorija.

BOROVNICE – Sadrže antioksidans antocijanin, koji čuva kapilare od štetnog djelovanja slobodnih radikala i oboljenja koja oni izazivaju – katarakta, oštećenja mrežnjače i degeneracija žute mrlje.
Jedna studija pokazala je i da ovo voće jača kapilare očiju, a za to su zaslužni vitamin C i beta-karoten, kojim su borovnice bogate.

SJEMENKE LANA – Važan su izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina bez kojih su nam oči suhe, crvene i izgledaju umorno. Zato bi bilo dobro da najmanje dva puta sedmično za doručak pojedete šolju jogurta s ovim sjemenkama, a za salatu bar povremeno koristite laneno ulje.
Osim toga, lanene sjemenke pomažu u oslobađanju od gasova i izvanredan su laksativ jer eliminišu toksine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)