BOSILJAK: Začin koji izbacuje loš kolesterol, odčepljuje krvne sudove, sprječava infarkt…

BOSILJAK: Začin koji izbacuje loš kolesterol, odčepljuje krvne sudove, sprječava infarkt...

Bosiljak je jedna od prastarih i popularnih biljaka koji puca od ljekovitih fitonutrijenata. Ova jednogodišnja biljka uzgaja zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki.

Najbolje uspijeva u toplim, tropskim klimama, a stručnjaci kažu da postoji više od 60 poznatih vrsta bosiljka i da svi oni spadaju u tri glavne grupe: slatku, ljubičastu i grmoliku.

Ove superzdrave biljke je lako održavati, Pupoljke možete rezati čim se pojave, i to tako da režete ispod baze lista blizu dna duge i tanke stabljike da bi vaša biljka gušće rasla i nove grančice se pojavile.

Najbolji je kada se koristi svjež i ima slatku, zemljastu aromu koja ne pruža samo ugodan opor ukus, već i impresivnu količinu za organizam korisnih sastojaka. Vitamin K, ključan za zgrušavanje krvi, je samo jedan od njih! Jeste li znali da samo dvije žlice bosiljka daju trećinu preporučene dnevne doze vitamina K?

Bogat je i vitaminom A, beta karotenom, moćnim antioksidantom koji štiti stanice koje obavijaju brojne organe, uključujući i krvne sudove od štete koju nanose slobodni radikali. To sprječava kolesterol u krvi da oksidira, što daje sprečava nastanak ateroskleroze, srčani udar i moždani udar.

Bosiljak sadrži i brojne druge vitamine i minerale, uključujući željezo, kalcij, magnezij, vitamin C i kalij. Bosiljak također ima antibakterijska svojstva i sadrži flavonoide koji štite DNK.

Nevjerojatna ljekovita svojstva bosiljka:
– Moćan antioksidant
– Pruža odličnu zaštitu od brojnih kemikalija koje prouzrokuju karcinogenezu
– Bosiljak je vrlo jak prirodni antibiotik zbog svog antimikrobnog sastava. U kombinaciji s bijelim lukom predstavlja najmoćniji antibiotik ikada stvoren.
– Pročišćava krvne sudove
– Vrlo je dobar za čišćenje arterija od LDL kolesterola

Ova super zdrava biljka također je odlična za tretiranje i prevenciju mnogih zdravstvenih problema poput glavobolje, dijareje, zatvora, kašlja, parazita, bradavica, bolesti bubrega…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)