BOSILJAK: Ova biljka čarobnog mirisa liječi mnoge bolesti

BOSILJAK: Ova biljka čarobnog mirisa liječi mnoge bolesti

Tradicionalno se u raznim kulturama koristi već stotinama godina, a primjena u kuhanju mu jako široka – dodaje se tjesteninama, umacima, ribljim i mesnim jelima kojima daje jedinstven okus.

Iako ga najviše koristimo kao začin jelima, bosiljak je odličan u čaju i može pomoći kod glavobolje, nadutosti, stresa ali i u slučaju bolnog kašlja i prehlade, piše portal 24 sata.

Za probavne probleme
Talijani imaju recept za zdrava crijeva, a nema veze s pastom već s bosiljkom. Ova biljka ima smirujuć učinak na probavni sustav pa ako trebate smiriti probavu u čašu vode dodajte malo bosiljka. Umirit će crijeva i ukloniti osjećaj nadutosti.

Kod kašlja i prehlade
Idealan je kod prehlade jer smiruje i suši nadraženo grlo, a može se napraviti i čaj od osušenih listova bosiljka.

Kod glavobolje
Ako patite od glavobolje ili migrene dodajte dvije čajne žličice suhog bosiljka u dvije šalice vode. Prokuhajte. Kad voda uzavre maknite s vatre, glavu prekrijte mokrim ručnikom i ‘parite’ se nad pripravkom barem 10 minuta.

Za ubode i ugrize
Sok koji izlaži iz lišća bosiljka može pomoći da ranice od ugriza ili uboda brže zarastu, ali i da se smanji bol nakon uboda insekata. Operite lišće i zgnječite pod prstima, pa tekućinom odmah premažite ranu.

Za sniženje krvnog tlaka
Kad ga se uzima redovito, bosiljak može smanjiti krvni tlak, a može se uzimati njegov sok ili čaj.

Stres i anksioznost
Dodajte dvije do tri šalice čaja od lišća bosiljka u kupku. Njegov miris pomoći će vam da se opustite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)