BORBA S PESTICIDIMA: Doznajte kako očistiti voće i povrće od kemikalija!

BORBA S PESTICIDIMA: Doznajte kako očistiti voće i povrće od kemikalija!

Sve više postajemo svjesni koliko voće i povrće može biti kontaminirano. Mnogi ga zbog toga počinju izbjegavamo, bez obzira na to što znaju da je (nezagađeno) voće i povrće veoma zdravo.

Ipak, postoje načini da se količina pesticida u voća i povrća znatno sanji, pa čak i da se te kemikalije potpuno uklone.

Pranje voća i povrća deterdžentom
Poljoprivredni pesticidi se ne mogu oprati koristeći samo vodu, inače ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Srećom, dodavanjem deterdženta vodi i takvim pranjem voća ili povrća, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može se otkloniti većina ostataka kemikalija.

Pranje voća i povrća octom
Mnogi ljudi koriste mješavinu octa i vode, gdje se stavlja tri puta više vode nego octa. Ovo je sjajno rješenje za otklanjanje bakterija, a može da otkloni i vosak. Istraživanja su pokazala da ova smjesa može ukloniti čak 98 % bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85 %.
Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite bocu octa, poprskate problematično voće ili povrće i isperite pod slavinom.
Ako imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u mješavini octa i vode, a zatim isperite.

Koristite komercijalno sredstvo za čišćenje
Postoje mnogi komercijalni čistači dostupni na tržištu, a neki su čak i 100 % prirodni – sadrže neku formu limunske kiseline. Ako izbjegavate proizvode koji se baziraju na dušiku i koristite samo one čiji su sastojci prirodnog porijekla, trebali bi biti sigurni, a na voću i povrću ne bi trebalo biti zaostalog mirisa ili okusa.

Napravite vlastito sredstvo za čiščenje voće ili povrće
Ako ste u mogućnosti mješavine stavite u bocu sa nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.
Neke od mogućih mješavina su:
1 žlica limunovog soka, 2 žlice soda–bikarbone, 1 šalica (250 ml) vode.
1 žlica limunovog soka, 2 žlice bijelog octa, 1 šalica (250 ml) vode.

Za proizvode koji su naročito prekriveni voskom, možete isprobati sljedeću mješavinu:
1 šalica (250 ml) vode, pola šalice octa (125 ml), 1 žlica soda-bikarbone i malo ekstrakta sjemena grejpfruta. U ovoj mješavini ostavite proizvod oko sat vremena.

Ogulite voće ili povrće
Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Prije nego što voće ogulite, dobro ga isperite vodom da se kemikalije ne bi prenosile dalje.

Izbjegavajte vanjski sloj
Ako možete, jedite samo unutarnje slojeve, jer vanjski zbog prskanja sadrže najveću koncentraciju kemikalija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)