BILJKA KOJA LIJEČI STO BOLESTI: Koristi se protiv rana, opekotina i gljivičnih oboljenja kože, za čišćenje organizma…

BILJKA KOJA LIJEČI STO BOLESTI: Koristi se protiv rana, opekotina i gljivičnih oboljenja kože, za čišćenje organizma...

U starom Rimu vjerovalo se da su cvjetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesretno  zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka je međutim pokazala da ova divna legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka porijeklom iz Indije.

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kisjelina.
Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog crijeva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.
Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.
Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve). Ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Takođe, ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme.
Zahvaljujući sadržaju provitamina A, neven blagotvorno djeluje na oko ( čepiće i štapiće ) i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.
Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suhih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscjedke, pa se koristi protiv gnojenja korjena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.
Izaziva znojenje, pa se koristi protiv povišene temperature i groznice. Takođe, utvrđeno je i antivirusno djelovanje.
Pored ljekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se sjemenom. Cvjeta od maja do novembra. U liječenju se koristi cvijet, a rjedje cijela biljka ili svježe cijeđen sok koji je izuzetno blagotvoran kod promjena na koži.

Čajna mješavina za čišćenje organizma:
Neven (Calendula officinalis) 20g
Maslačak (Taraxsacum officinale) 20g
Rastavić (Equisetum arvense) 20g
Breza (Betula alba) 10g
Jagorčevina (Primula officinalis) 10g
Nana (Mentha piperita) 10g
Morač (Foeniculum vulgare) 10g
Sve biljke pomiješati. 4 supene kašike smjese preliti sa 750 ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti 1 sat. Procijediti i piti po jednu šolju ujutro, u podne i uveče, po želji zaslađeno medom. Ovaj čaj je preporučljivo piti 2 puta godišnje u proljeće i na jesen u trajanju od mjesec dana.

Čajna mješavina protiv nazeba:
Zova (Sambucus nigra) 20g
Lipa (Tillia cordata) 20g
Neven (Calendula officinalis) 20g
Majčina dušica (Thymus serpilluium) 20g
Šipurak (Rosa canina) 20 g
Sve biljke pomiješati. Jednu supenu kašiku smjese preliti šoljom ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Piti toplo i po želji zaslađeno medom.

Čajna mješavina protiv bolnih menstruacija:
Odoljen (Valeriana officinalis) 20g
Kamilica (Matricaria chamomilla) 20g
Neven (Calendula officinalis) 20g
Papreni lisac (Polygonum hidropiper) 20g
Mrtva kopriva (Laminium album) 10g
Virak (Alchemila vulgaris) 10g
Sve biljke pomiješati, pa 3 supene kašike smjese preliti sa pola litra ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Porocijediti i piti. Najbolje je početi sa ovim tretmanom desetak dana pred početak menstuacije ili tokom čitavog mjeseca.

Čajna mješavina protiv povišenog holesterola i zakrčenih krvnih sudova:
Glog (Crataegus oxyachanta) 20 g
Neven (Calendula officinalis) 20g
Resnik (Eupatorium canabinum) 20g
Maslačak (Taraxacum officinale) 20g
Trnjina (Prunus spinosa) 20g
Sve biljke pomiješati, pa 3 supene kašike smjese preliti sa pola litra ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti sat vremena. Procijediti i piti u toku dana.

Nevenovo ulje (protiv rana, lišajeva, ekcema, impetiga, hemoroida, opekotina, gnojnih čireva i gljivičnih oboljenja kože):
Po suhom vremenu ubrati cvjetove nevena (birati one najkrupnije i intenzivno narandžaste boje). Prosušiti ih na čistoj tkanini ili papiru, u tankom sloju, na promajnom mjestu dva do tri dana. Nakon toga jednu čistu i potpuno suhu teglu rastresito napuniti ovim cvjetovima i naliti hladno cijedjenim maslinovim, susamovim ili bundevinim uljem.
Dobro zatvoriti i držati na sunčanom mjestu 4 do 5 nedjelja. Nakon toga, ulje procijediti kroz sterilnu gazu i čuvati u čistoj i suhoj staklenoj boci, na tamnom i hladnom mjestu.

Izvor: SnagaBilja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)