BEZ PUNO TRUDA: Uz 6 jednostavnih navika do boljeg zdravlja

vjezbanje

Donosimo 6 navika koje vam mogu pomoći da živite zdravije bez puno truda.

[AdsWithin]1) Kad radite čaj, listiće čaja pustite da odstoje 5 minuta.

Istraživanja su pokazala da čaj može smanjiti rizik od srčanog udara, nekih tipova raka, dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, a sve to zahvaljujući antioksidansima koje sadrži. Količina antioksidansa u čaju veća je ako čaj stoji 5 minuta prije nego što se procijedi, u odnosu na onaj koji stoji jednu ili dvije minute.

2) Kada ispuhujete nos, radite to jednu po jednu nosnicu.

Kada tijekom prehlade nos ispuhujete tako da istovremeno snažno ispuhujete obje nosnice, to stvara pritisak koji gura sluz u sinuse, što može dovesti do povećane mogućnosti infekcije. Nježno ispuhivanje jedne pa zatim druge nosnice pojedinačno bolje je rješenje.

3) Vježbajte na dan cijepljenja protiv gripe.

Cjepiva protiv gripe najbolji su način da se spriječi virus gripe, no njihova je učinkovitost samo 50 do 70 posto. Vježbanje prije ili poslije cijepljenja može potaknuti vaš imunološki sustav da proizvede više antitijela za borbu protiv infekcije.

4) Doručak obogatite proteinima.

Uobičajen je savjet za nekoga na dijeti jesti manje rafiniranih ugljikohidrata, a više proteina. No, vrijeme je također bitno. Amerikanci, na primjer, jedu tri puta više proteina za večeru nego za doručak. Međutim, istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju doručak bogat proteinima imaju stabilniju fluktuaciju šećera u krvi tijekom jutra (što sprečava želju za hranom) i rjeđe jedu nezdravu hranu noću.

5) Stojite na radnim sastancima.

Istraživanja povezuju previše sjedenja s pretilosti, dijabetesom tipa 2, te rakom, čak i ako redovito posjećujete teretanu. Također, istraživanja su pokazala kako stajanje tijekom radnih sastanaka može dovesti po povećane kreativnosti.

6) Konac za zube upotrebljavajte nakon četkanja.

Nakon što ste uklonili velike komade hrane četkicom za zube, koristite konac kako biste što bolje očistili sitne čestice i bakterije koje su ostale između zubi. Za temeljitije čišćenje oblikujte slovo C oko svakog zuba i lagano pomičite gore-dolje. [K.G.]

Izvor: Rider’s Digest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)