BAZGA (ZOVA): “Božja biljka” za koju je HIPOKRAT pisao da može zamijeniti sve lijekove

BAZGA (ZOVA): “Božja biljka” za koju je HIPOKRAT pisao da može zamijeniti sve lijekove

Bazga ili zova se od pamtivijeka koristi u prirodnoj medicini. Hipokrat ju je posebno cijenio, za nju je govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.


POVEZANO:
// SOK OD BAZGE (ZOVE): Napravite sami zdrav i ukusan napitak


U posljednjih dvadeset godina znanstvena zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva.
Najviše istraživanja bavilo se utjecajem bazge na liječenje simptoma gripe, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt bazge usporediv s lijekovima kao što je Tamiflu kod liječenja gripe. Ljekovita bazga pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.
Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost.
Koristi se kao biljni lijek za poticanje imunološkog sustava, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.
Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.
Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, a zbog toga se bazga koristi i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Bazga sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.
Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži.
Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake bazgom liječile gripu, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa…
Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je iznimno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne tvari, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer bazga obnavlja sve što dotakne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)