AUTO GUME: Sve što prosječan vozač treba znati o pneumaticima svog automobila

AUTO GUME: Sve što prosječan vozač treba znati o pneumaticima svog automobila

Da li ste znali da vas ova ušteda može koštati života, tj. teške nesreće na cesti? Naime, stavljanje zimskih guma samo na prednju (pogonsku) osovinu može biti jako opasno zbog tendencije zadnjeg kraja automobila da se zanosi kod kočenja i u zavoju…

Pročitajte i druge stvari koje bi svaki vozač trebao znati o svojim pneumaticima!

Pritisak u gumi

Propisan pritisak u gumi je ključni faktor za sigurnu vožnju i duži vijek trajanja guma. Preporučuje se provjeriti pritisak guma barem jednom mjesečno s preciznim ispitivačem pritisaka za autogume. Stalni gubitak pritisaka u gumama je indikator mogućeg problema u montaži.

Neki uobičajeni uzroci za spori gubitak vazduha:

• Rizici vožnje na cestama (rupe, rasjekotine, šteta od udara na oblozi, sloju tkanine ili bočnoj gumi)

• Puštanje vazduha na ventilu (zbog oštećene ili stare gumene osnove ventila ili zbog oslabljenog ili oštećenog tijela ventila)

• Puštanje vazduha u ležištu žičane jezgre (zbog korozivnog materijala na naplatku koji sprječava pravilno nasjedanje stope gume na naplatak, zbog oštećenja ležišta stope gume sa jezgrom nastalog radi slučajne greške prilikom skidanja ili stavljanja gume

Provjeravanje gazne površine gume

Sve gume za osobne automobile, lagane kamione, srednja dostavna vozila i teretna vozila imaju indikatore istrošenosti gazne površine. Indikatori su smješteni u utorima gazne površine na nekoliko mjesta jednako po obimu gume. Kad je guma istrošena do te mjere preporučuje se zamjena novim gumama.

Balansiranje guma

Neizbalansirane gume uzrokuju vibraciju koja može dovesti do zamora vozača, preuranjene ili nepravilne istrošenosti guma, te nepotrebnog trošenja ovjesa vašeg automobila. Gume se prvi puta moraju balansirati kad se montiraju na točkove ili kad se ponovno stavljaju na auto tokom sezonske zamjene.

Centriranje vozila

Vozilo je propisno centrirano kad su sve komponente ovjesa i sistema upravljanja stabilne kad guma s točkom funkcionira dobro. Ako ste primijetili nejednako trošenje guma, to može biti uzrokovano pogrešno centriranim vozilom te se morate obratiti stručnjaku koji će vam savjetovati šta trebate učiniti kako bi ispravili problem.

Rotacija guma

Iako većina ljudi može sama rotirati vlastite gume, lakše je i brže to prepustiti stručnjaku. U vašem priručniku za vozilo navedeno je kako i kada pravilno rotirati gume. Ako nije navedeno koliko često je potrebo rotirati, generalno pravilo je rotiranje guma s prednje na zadnju osovinu i obratno. Preporučuje se rotirati gume svakih 5.000 – 8.000 km kako bi se one ravnomjerno trošile.

Popravljanje guma

Popravke guma poželjno je prepustiti stručnjaku. Pravilan popravak uključuje skidanje gume sa naplatka za temeljiti pregled i provjeravanje štete te krpanje rupa koje se mogu zapušiti prema ograničenjima i uputstvima za popravke.

Zašto se ljeti voziti s ljetnim, a zimi sa zimskim gumama?

Gazni sloj ljetne gume kod niskih temperatura otvrdne, pa je zato ležanje na cesti lošije, a put kočenja duži. Gazni sloj zimske gume mekši je i omogućava izvrsno ležanje na cesti i kod niskih temperatura, ali se zato na vrućem ljetnom asfaltu brzo troši i imaju duži zaustavni put kod kočenja od ljetnih. Ljetne je gume preporučljivo zamijeniti zimskim kada jutarnja temperatura padne ispod 7 °C te svakako zamijeniti sve četiri gume jer stavljanje zimskih guma samo na prednju (pogonsku) osovinu može biti jako opasno zbog tendencije zadnjeg kraja automobila da se zanosi kod kočenja i u zavoju.

Kako spremati i čuvati gume?

•Gume čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu

•Zaštitite ih od benzina, ulja i masti

•Gume ne čistite mlazovima vode pod visokim pritiskom

Održavanje gume

Što možete sami:
• Napuhivanje gume
• Provjeravanje gazne površine gume

Za šta se morate obratiti stručnjaku:
• Balansiranje guma
• Centriranje vozila
• Rotacija guma
• Popravljanje guma

Napuhivanje guma
Propisan pritisak u gumi je ključni faktor za sigurnu vožnju i duži vijek trajanja guma. Preporučuje se provjeriti pritisak guma barem jednom mjesečno s preciznim ispitivačem pritisaka za gume.

Istrošenost ramena gume: NEDOVOLJAN PRITISAK U GUMI

Ako guma izgleda tako, možda pritisak nije dovoljan. Najgori neprijatelj gume je nepravilan pritisak. Nedovoljan pritisak smanjuje vijek trajanja gazne površine zato što se povećava trošenje gazne površine na vanjskim rubovima gume. Također stvara i višak topline koji može prouzročiti oštećenje gume pa i njeno puknuće i uništenje.

Istrošenost sredine gume: PRETJERAN PRITISAK U GUMI

Ako je pritisak u gumi pretjeran, najveće opterećenje je na sredini gazne površine i ona se troši brže nego vanjski rubovi. Također je i vožnja na takvim gumama puno neudobnija nego kod ispravnog pritisaka. Nejednako trošenje gume smanjuje njen optimalan vijek trajanja. Redovito provjeravajte jesu li vaše gume propisno napuhane.

Nazubljeni rubovi: POGREŠNO CENTRIRANJE

Imaju li rubovi gazne površine nazubljeni izgled? Takav izgled nastaje zbog nekontrolisanog trenja gume o površinu ceste. Rješenje ovog problema je korekcija centriranja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)