ANTIBIOTICI IZ PRIRODE koji vam mogu pomoći bez odlaska doktoru

ANTIBIOTICI IZ PRIRODE koji vam mogu pomoći bez odlaska doktoru

Ako odjednom osjetite snažnu bol, kao što je zubobolja, ili dobijete neku upalu ne morate odmah ljekaru nego pomoć možete potražiti u prirodnim antibioticima.

Postoje namirnice koje ne samo da vam mogu ublažiti bol nego vas čak i potpuno izliječiti. Ovo su samo neki od prirodnih antibiotika koje vjerovatno imate u svojoj kući.

Bijeli luk: Otkad postoji pisana istorija spominje se i bijeli luk. Ova namirnica se spominje još u literaturi drevnih kraljevstva: Babilona, Perzije, Grčke i Rima.

Bijeli luk dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove alicin. To je spoj koji pokazuje antibakterijska i antigljivična svojstva, a koji u bijelom luku igra ulogu odbrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da alicin uništava mnoge bakterije, među kojima su i neke koje su često otporne na standardne antibiotike. Bijeli luk efikasno liječi zubobolju, bolove u uhu, grlu, kašalj i mnoge druge bolesti ili upale.

Med: U svojoj sirovoj formi koristio se kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo prije nego što su razvijeni sintetički antibiotici širom svijeta za razne rane i bolesti. Danas je i naučno dokazano da ovaj slatki lijek ima antifungalna i antibakterijska svojstva, da može izliječiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija te zaustaviti krvarenje desni, a učinkovit je u liječenju čireva i plikova.

Istraživanje objavljeno u 2010. godini u “Journal FASEB” prvi put je objasnilo kako med ubija bakterije. Ta istraživanja pokazuju da pčele proizvode protein defensin-1 koji dodaju u med, a upravo bi ovaj protein mogao postati i osnova za razvijanje novih lijekova koji bi se borili protiv bakterija otpornih na trenutne antibiotike, poznatih kao superbakterije.

Cimet: U jednoj studiji otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, u drugoj da može ubiti bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj da je cimet smrtni neprijatelj bakterije Esherichia coli.

Naučnici sa Kansas State University su u svrhu istraživanja zarazili sok od jabuke sa oko milion bakterija Esherichie coli. Samo jedna kašičica cimeta je ubila 99,5 odsto bakterija za tri dana, na sobnoj temperaturi.

“Ako cimet može uništiti Esherichiu coli, onda će ostaviti posljedice i na druge bakterije koje se prenose hranom”, zaključeno je u tom istraživanju.

Kadulja: Mnogi narodi su vjerovali da je kadulja ključ za dug život. Ova biljka se već hiljadama godina koristi kao antibiotik. Kadulja posebno pomaže kod problema sa grlom, respiratornih infekcija, kao i infekcija u ustima. Takođe je korisna kod želučanih infekcija i problema sa crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe. Naučno je dokazano da ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.

Klinčić: Čak i danas stomatolozi koriste ulje klinčića kao antiseptik i za dezinfekciju korijenskih kanala. Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u klinčiću je primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentovali mnogi naučnici širom svijeta.

Ako želite ublažiti zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje. Utvrđeno je da ulje klinčića ima jako antifungalno djelovanje protiv gljivičnih patogena, odnosno, ovo ulje ubija više od 60 vrsta bakterija, 15 vrsta gljivica i nekoliko virusa.