AKO PUŠITE, UPRKOS SVIM RIZICIMA: Koje namirnice mogu pomoći čišćenju pluća od nikotina?

AKO PUŠITE, UPRKOS SVIM RIZICIMA: Koje namirnice mogu pomoći čišćenju pluća od nikotina?

Namirnice poput crnog luka i đumbira uklanjaju katran i toksine iz disajnih organa. Rak pluća je jedan vodećih uzroka smrti od karcinoma u svijetu i od njega u najvećem broju oboljevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju dima cigarete. Ljekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te loše navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik od oboljevanja od raka.

Određene namirnice itekako vam mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite, njihovim konzumiranjem ih ne možete u potpunosti očistiti, ali se u određenoj mjeri možete osloboditi toksina. Evo koje su to namirnice…

Đumbir je snažno sredstvo za izbacivanje toksina iz pluća. Možete piti čaj od njegovog korena i tako sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Osim što su uveliko poznat izvor vitamina, narandže takođe sadrže i kriptoksantin, koji djeluje preventivno protiv raka pluća.

Kukuruz šećerac sadrži beta-kriptoksantin, za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, treba imati na umu da zbog pojave GMO treba konzumirati isključivo onaj u čije porijeklo ste u potpunosti sigurni.

I bijeli i crni luk sadrže materije koje imaju antikancerogeno dejstvo. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Kopriva je prepuna gvožđa, a veoma je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća. (Kurir)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)