AKO NOSITE LEĆE, OVO MORATE ZNATI: Nepravilna upotreba može imati kobne posljedice

AKO NOSITE LEĆE, OVO MORATE ZNATI: Nepravilna upotreba može imati kobne posljedice

Prilikom kupnji kontaktnih leća svi su čuli osnovne upute: čistim rukama treba pažljivo izvaditi leće iz oka i jednako ih pažljivo isprati fiziološkom otopinom. Tek nakon toga staviti ih u spremnik ispunjen otopinom i poklopiti.

No, mnogi se ne drže ni ovih temeljnih uputa. Na leće gledaju kao na modni dodatak, a ne kao na medicinsko pomagalo. A na ozbiljno upozorenje oftalmologa da ne spavaju niti plivaju s njima također znaju odmahnuti rukom.

Pogledajte na rasprostranjene greške s kontaktnim lećama koje vas mogu stajati vida.

Voda iz slavine ne smije doći u kontakt s lećama
Ova voda nema slanost koju imaju suze pa kontaktne leće upiju vodu i nabubre. Takve leće ne ‘sjedaju’ dobro na oku. A ova voda nije ni sterilna, odnosno sadrži mikroorganizme.

Zašto je to opasno?
Leće mogu nezgodno prianjati na oko što može stvoriti mikroskopske pukotine na ​​rožnici kroz koje mogu ući mikroorganizmi i uzrokovati infekcije. To je razlog zašto je važno ne tuširati se ili kupati s kontaktnim lećama. Osim toga, nikad ne biste trebali koristiti vodu umjesto fiziološke otopine za pohranu vaših kontaktnih leća.

U hitnim slučajevima neki koriste slinu
Ako ste u situaciji da vas kontaktna leća smetaju, a nemate pristup fiziološkoj otopini ili kapima za oči namijenjenima onima koji nose kontaktne leće, a leće ne možete nigdje spremiti, najbolje je baciti ih.

Izvor: Net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)