AKO NE VOLITE MLIJEKO: Ovih 10 namirnica će pomoći da vaš organizam ne ostane bez kalcija

bademi

Svi smo čuli da je kalcij važan jer je riječ o mineralu koji izgrađuje jake i zdrave kosti i zube, te pomaže pri kontrakciji krvnih žila i funkciji mišića, presudno je važan za grušanje krvi i prijenos živčanih impulsa, a osobitu “popularnost” stekao je u vezi s osteoporozom.

Ukratko, kalcij je mineral bez kojeg ljudski organizam ne može normalno funkcionirati, njegov nedostatak uzrok je brojnih zdravstvenih problema.

Poznato je da je mlijeko najbolji izvor kalcija – u jednoj čaša mlijeka ima ga oko 300 mg, preporučena dnevna doza za odrasle je 1.000 mg. Problem je što mnogi ljudi, pogotovo odrasli, ne vole mlijeko ili im ga organizam ne podnosi. Srećom, osim mlijeka i mliječnih proizvoda, postoji još čitav niz namirnica bogatih kalcijem.

Ovdje donosimo pregled, i prijedlog, 10 namirnica koje vam mogu osigurati dovoljnu količinu kalcija u organizmu:

1. Srdele
Najbolje “skladište kalcija su sardele! Ako pojedete 100 g srdela u maslinovom ulju, u svoj ćete organizam unijeti 350 mg kalcija.

2. Suhe smokve
Ako pojedete amo dvije suhe smokve osigurat ćete svom organizmu 55 mg kalcija. Uz to ćete unijeti i druge korisne sastojke. Naime, suhe smokve su bogate su i vlaknima i željezom.

3. Naranče
Kad pomislimo na naranče, odmah nam na pamet pada vitamin C, ali naranče su bogate i drugim vitaminima i mineralima, među kojima je i kalcijem. Jedna naranča srednje veličine sadrži otprilike 60 mg kalcija.

4. Zobene pahuljice
Ako jedete zobene pahuljice za doručak, vi ste riješili problem unošenja kalcija u svoj organizam, budući da jedna šalica zobenih pahuljica sadrži 100 do 150 mg kalcija. Ako radije za doručak uzimate neku drugu hranu, možete malo zobenih pahuljica dodati u salatu koju jedete uz ručak ili u jogurt.

5. Bademi
Bademi su vrlo zdrav međuobrok. Konzumiranjem šake badema (cca 30 g) u svoj organizam unosite 80 mg. Ovdje treba dodati i jednu napomenu: osim što su veoma zdravi, bademi su veoma kalorični, tako da treba pripaziti na količinu, osobito ako ste skloni debljanju.

6. Sjemenke suncokreta
Suncokretove sjemenke su također dobar izvor kalcija – “porcija” od 30 grama ovih sjemenki sadrži 50 mg kalcija.

7. Grah
Grah, osobito bijeli, odličan su izvor kalcija. A budući da je grad koristan i za srce te za mentalno zdravlje, nikako ga ne bi trebalo zanemarivati, a još manje izbjegavati.

8. Brokula
Ovom povrću pripisuju se brojna ljekovita svojstva, posebno se smatra korisnom u preveniranju malignih oboljenja, a uz sve ostale korisne sastojke brokula sadrži i zavidne količine kalcija.

9. Losos
Losos je također odličan izvor kalcija. Zanimljivo je da jer konzervirani losos najbolji izvor kalcija, puno bolji nego filet svježeg lososa! Naime, 50 g konzerviranog lososa sadrži 180 g kalcija, dok ista količina svježeg fileta sadrži otprilike 30 mg kalcija.

10. Rikula
Ova gorkasta salata sviđa se mnogima. Ako ste i vi među njima, riješili ste pitanje opskrbe svog organizma kalcijem, budući da jedna šaka rikule sadrži 125 mg kalcija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)