AKO KORISTITE OVE LIJEKOVE ni slučajno se ne smijete izlagati suncu!

AKO KORISTITE OVE LIJEKOVE ni slučajno se ne smijete izlagati suncu!

Ako se spremate na godišnji odmor, vodite računa o tome da pojedini medikamenti i uživanje u sunčanju ne idu zajedno. Neki od lijekova i pomoćnih sredstava mogu izazvati teške alergijske reakcije na koži, ali i u samom organizmu.

Zato, ako koristite pojedine antibiotike, kontracepcijske pilule ili ste na terapiji kortikosteroidima, a isplanirali ste ljetovanje, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Nažalost, od ovih lijekova možete da dobijete alergiju ili ružne fleke po koži, kojih kasnije nećete moći da se otarasite.

Slična stvar je i s upotrebom kantarionom, ljekovite biljke koju se popularizira kao prirdna zašrita za kožu, ali se često zaboravlja da on može izazvati fotosenzitivne reakcije na koži. Iako je ulje ove bilje odličan lijek protiv opeklina, nikako se ne smije koristiti neposredno prije sunčanja i tijekom boravka na suncu, i to ni u jednom obliku, bilo da je u pitanju čaj za smanjenje želudačnih tegoba, vaginalete za regulisanje vaginalne flore ili ulje koje se maže na na pojedine dijelove kože.

Parfemi, dezodoransi, pilinzi i drugi kozmetički preparati u kombinaciji sa sunčevim zrakama također mogu izazvati burnu reakciju na koži, poput urtikarije, osipa u obliku sitnih mjehurića, plikova, ljušćenja kože i jakog svraba.

Lijekovi koji mogu izazvati fotosenzitivne reakcije su uglavnom oni koji i inače mogu imati neželjene rekacije na koži. Pod delovanjem sunčevih zraka simptomi se samo pogoršavaju.

Pored već navedenih, probleme mogu izazvati i pojedini nesteroidni antireumatici, sulfonamidi i tetraciklinski antibiotici, kinolonski antibiotici (ciprofloksacin), oralni kontraceptivi, neki oralni antidijabetici (derivarati sulfonilureje), tiazidski diuretici (klorotiazid), triciklički antidepresivi, antiaritmik amiodaron, pa čak i neki biljni lijekovi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)