AFRIČKA IVANČICA: Prekrasna cvjetnica koja se sve češće viđa u našim krajevima

AFRIČKA IVANČICA: Prekrasna cvjetnica koja se sve češće viđa u našim krajevima

Afrička ivančica (Osteospermum), prekrasna cvjetnica koja pripada porodici Asteraceae, sve češće se viđa u našim vrtovima, parkovima, na balkonima…

Kao što se iz samog njenog naziva može zaključiti, prirodno joj je stanište Afrika, točnije, planine Južne Afrike.

AFRIČKA IVANČICA: Prekrasna cvjetnica koja se sve češće viđa u našim krajevima

Poznato je više od 70 višegodišnjih, jednogodišnjih i grmolikih vrsta ove biljke. Kod nas u primorju ima obilježja trajnice, a u kontinentalnom dijelu zimi na otvorenom promrzne, pa je, dakle, jednogodišnja biljka.

Stabljika joj je uspravna te može dosegnuti visinu od 30 do 60 centimetara. Listovi su joj veliki, tamnozeleni i nazubljeni.

Cvijet joj se sastoji od centralnog diska i reda latica koji oboje mogu varirati u boji. Latice afričke ivančice javljaju se u širokom spektru boja, od bijele, preko žute, ružičaste i ljubičaste, do raznih nijansi plave, a cvjetni disk plave, žute ili ljubičaste boje.

Afrička ivančica cvjeta obilno, i to od proljeća sve do kasne jeseni. Cvjetovi su kratkotrajni, no stalno izrastaju novi koji nadomještaju one koji uvenu, tako da biljka čitavo ljeto prekrasno izgleda.

Korisno je redovito odstranjivati ocvale cvjetove, a sredinom ljeta bi bilo dobro biljku jače orezati i prihraniti, kako bi se potaknuo rast novih izboja na kojima će se javiti novi cvjetovi.

AFRIČKA IVANČICA: Prekrasna cvjetnica koja se sve češće viđa u našim krajevima

Afrička ivančica voli tlo bogato humusom. Najbolje uspijeva na sunčanim položajima bez suviše vlage. Da bi biljka dobro napredovala i obilno cvala, u ljetnim mjesecima je treba redovito zalijevati.

Vrlo ju je lako razmnožiti sjemenom, što se preporuča činiti u rano proljeće. Može se razmnožava i reznicama, najbolje u 5. mjesecu.

Čest napasnih ove biljke su lisne uši, no njih je lako odstraniti pomoću nekog od sistemika protiv lisnih ušiju. Osim lisnih ušiju, afričku ivančicu često napada i virus (LMV), zbog kojega lišće poprimi mozaički izgled. U slučaju pojave virusa, biljku je potrebno iskopati i baciti, jer se on vrlo jednostavno prenosi na druge biljke.

Gljivični nametnici ove biljke su Verticilium i Fusarium.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)