7 najboljih biljaka za jačanje imuniteta

7 najboljih biljaka za jačanje imuniteta

U apotekama možemo naći raznorazne “čudotvorne napitke” i tabletice koji će vam, barem tako tvrde njihovi proizvođači, ojačati imunitet. Ali, što mislite da svoj prirodni odbrambeni sustav, jačate na prirodan način?

Imunološki sustav ovisi jedino od podrške koju mu mi dajemo. Neki ljudi jednostavno imaju dobre gene koji su im donijeli dobar i snažan imunitet. Ali, mi koji nismo te sreće trebli bi unositi dovoljno nutrijenata, dovoljno se odmarati i imati dovoljno fizičke aktivnost da bi stekli pravu zaštitu. O smanjenju loših navika da ne govorimo.
Određena hrana i biljke mogu nam pomoći da osnažimo imunitet i pripremimo odbrambene štitove pred sezonu gripe i prehlade.
Evo popisa biljaka koja najbolje utječu na imunitet:

1. Ehinacea – Biljka iz porodice tratinčica koja se od davnina povezuje sa jačanjem imuniteta. Možete je kombinirati sa ostalim zdravim biljkama ili jednostavno redovno piti čaj napravljen samo od ove biljke.

2. Ginseng – Dolazi u mnogo različitih vrsta, a najljekovitiji je panax ginseng, poznatiji i kao koreanski ginseng, a posjeduje mnogo aktivnih komponenti ginsenosida, koje posuduju antiupalna i antikancerogena svojstva. Istraživanja su pokazala da ginseng uveliko ojačava imunitet i poboljšava fiziološke funkcije.

3. Bijeli luk (češnjak) – Namirnica koju nikako ne zaobilazimo kad je o zdravlju riječ. Njegova lekovita svojstva je potvrdila i sama medicina. Bijeli luk posjeduje antibakterijska svojstva i poboljšava rad kardiovaskularnog sustava. Jedite ga u svježem obliku kad god možete i sigurno nećete šmrcati ove zime.

4. Paprike – Obično se kao najzdravije spominju ljute papričice, jer sadrže kapsaicin, ali i ove obične slatke paprike sadrže karotenoidni likopen koji smanjuje rizik od nastanka raka, a bogate su i betakarotenom koji se pretvara u vitamin A.

5. Đumbir – Nezaobilazan kad su pitanju ljekovita svojstva biljaka. On smanjuje upalna stanja, poboljšava kardiovaskularna stanja, snižava kolesterol. Naribajte korijen svježeg đumbira u malu teglu meda, dodajte nekoliko kolutova limuna i uzimajte po jednu kašičicu svako jutro i nema bojazni od prehlade i gripa.

6. Kurkuma – Ovaj korijen koji sadrži kurkumin, supstancu poznatu po svojim antioksidantnim svojstvima. Ima antiupalno djelovanje i veoma dobro djeluje na probavu. Istraživanja su dokazala da kukrkumin štiti jetru od štetnog djelovanja alkohola i određenih toksina.

7. Ginko biloba – Biljka koju najčešće povezujemo sa poboljšanjem pamćenja i koncentracije, ali ona jednako dobro utječe i na imunitet. Atioksidansi bilobalidi i ginkolidi koji se nalaze u ovoj biljci štite tijelo od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Ekstrakt ginko bilobe smanjuje oštećenje mozga za čitavih 50 odsto. Pronađite ga u biljnim apotekama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)