5 NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOD KUHANJA: Kako popraviti stvar, kako spasiti što se spasiti da?

kuhinja-kuhanje

Prilikom svakodnevnog kuhanja nemoguće je izbjeći greške koje nas zadese kada im se najmanje nadamo. No sreća je u nesreći to što za većinu ima rješenja te upropaštenu hranu ipak možemo nekako spasiti ili iskoristiti.

Presoljeno jelo
Ko kuha, taj i griješi, a svakome se barem jednom dogodilo da je presolio jelo. Prva i osnovna greška koju često radimo jest da u žurbi solimo iznad lonca i onda se u tren dogodi nezgoda.

Šta učiniti?
Ako ste jelo jako presolili, zapravo ne možete previše učiniti. Ukoliko šteta nije velika, jela poput umaka, variva, gulaša ili juhe probajte malo razvodniti. Jedan od trikova je da stavite krompir u jelo, a on bi trebao upiti višak soli. Također možete dodati još istih namirnica kako bi se slanoća prerasporedila. Druga stvar koju možete učiniti je staviti nešto kontrastno, poput malo octa, šećera, meda ili smeđeg šećera.

Prekuhano povrće
Potpuno ste zaboravili na brokulu, grašak ili krompir pa je povrće gnjecavo i previše mekano? Niste jedini kojima se ovo događa, posebno kada se kuha više različitog povrća u jednom loncu, piše Tportal.

Šta učiniti?
Kada se jednom prekuha, nema mu spasa, ali povrće možete iskoristiti na neke druge načine. Napravite pire pa ga pomiješajte s rižom, tjesteninom ili ga stavite u umak od paradajza. Možete napraviti i brzi umak s vrhnjem i povrćem.

Ubuduće pripazite kod kuhanja tako što ćete gledati boju povrća, posebno zelenog. Čim voda zavri i zatim povrće dobiju bogatu boju, znači da je gotovo. Baš kao i u slučaju tjestenine, povrće treba biti kuhano al dente. Kako biste spriječili da se prekuha, stavite ga pod hladnu vodu čim lonac maknete sa štednjaka.

Problem sa šećerom
U mnoga jela šećer se stavlja radi balansa okusa, ali i tu je moguće pretjerati. Tada će glavno jelo nalikovati neobičnom desertu.

Šta učiniti?
Slično kao i kod problema sa soli, najbolje je jelu dodati nešto kontrastno. U slučaju s previše slatkom hranom, najčešće se dodaje malo limunova soka ili octa. Mogu pomoći i mliječni proizvodi poput jogurta ili kiselog vrhnja, ali nikako ne stavljajte sol jer ona naglašava slatkast okus jela, piše hellawella.com.

Vodeni umaci
Iako ste pazili na sastojke, umak je i dalje vodenast, poput vina koje ste dodali u jednom trenutku. Ne brinite, natočite si čašu vina i pročitajte nekoliko jednostavnih savjeta.

Šta učiniti?
Prvo što možete napraviti je razmutiti dvije kašike brašna s vodom i dodati umaku uz miješanje. Dodajte pomalo i pustite da proključa da ne biste pretjerali. Ukoliko umak nije previše vodenast, ostavite posudu polupokrivenu i pustite da višak tekućine ispari.

Prekuhano meso
Ovdje se radi o jednom od najgorih problema mnogim kuharima jer je meso obično glavno jelo i teško ga je na brzinu zamijeniti.

Šta učiniti?
Ako je zagorio cijeli komad mesa, spas možete pronaći u tome da odrežete upropaštene dijelove, a isto vrijedi za bilo koji veći komad mesa. Također vam preostaje da dobre komade mesa narežete na kockice pa složite salatu ili ga iskoristite uz umak i prilog od tjestenine, riže ili krompira.

Izvor: Tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)