5 NAJBOLJIH LJETNIH NAMIRNICA: Borovnica na prvom mjestu, a onda…

borovnice-1

Kad je ishrana u pitanju, ljeto je jedno od najzahvalnijih godišnjih doba, jer se na našoj trpezi tada mogu naći svježe namirnice po veoma povoljnim cijenama. Evo pet najjačih ljetnih aduta…

Borovnice

Možda nisu najbolji izvor vitamina, ali borovnice imaju svoj tajni adut – flavonoid. Upravo je on glavni krivac za modro plavu boju borovnica, a ima i našem organizmu može biti od velike koristi.

Zbog visokog sadržaja flavonoida, borovnice su odlične u liječenju oštećenih funkcija kapilara i vena. Mnoge studije su pokazale da flavonoid ima antitrombotska svojstva, a zbog njega borovnice mogu djelovati i kao antioksidansi.

Osim toga, borovnice su se pokazale i kao dobar saveznik u sprečavanju razvijanja ćelija raka, ali i kao zaštita od infekcija urinarnog trakta. I sve to sa veoma malo kalorija u sebi.

Riba i morski plodovi 

Mnogima je prva asocijacija na ljeto – more, a kada je ishrana u pitanju tu su i morski plodovi. Osim nama već dobro poznatih pastrmki, oslića ili šarana, kada budžet to dozvoli, počastite se lososom ili tunjevinom, a možete razmisliti i o tome da u svoj meni s vremena na vrijeme uvedete i morske polodove.

Sve ove namirnice bogate su omega-3 masnim kiselinama, o čijem blagotvornom dejstvu je već bilo riječi.

Kada je u pitanju način pripreme ribe, pokušajte da svaki drugi put umjesto grilovanja odaberete ukusnu marinadu.

Paradajz 

Još jedna niskokalorična, vitaminska bomba. Vitamin C, beta karoten, kalijum… Sve se to u velikim količinama nalazi u paradajzu, i to uz visok nivo likopena koji paradajzu daje poseban značaj u nutricionističkom svijetu. Osim toga, poznata su i antioksidantna dejstva paradajza

Bilo da ishranu obogaćujete paradajz-sosevima ili volite da se rashladite sokom od paradajza, ovaj rajski plod će vam svakako koristiti.

Ipak, dok traje ljeto potrudite se da jedete svjež paradajz, a imajte na umu i to da jedan paradajz ima svega dvadeset pet kalorija.

Dinja 

Teško je odlučiti se kojoj voćki pripada pozicija vladara u ljetnom kraljevstvu, ali je dinja jedan od najozbiljnijih kandidata. Sočan i ukusan, komad dinje biće više nego dobra zamjena čaše soka cijeđene pomorandže.

Porcija dinje ima samo pedeset sedam kalorija, ali je tu smješteno sve što vam je potrebno za preživljavanje vrelog ljetnog dana.

U ovom slučaju posebnu pažnju trebalo bi da obrate osobe sa visokim nivoom šećera u krvi, jer dinja najčešće nije namirnica koja im se preporučuje.

Voda 

Iako nije namirnica u klasičnom smislu, voda je vaš najbolji saveznik u borbi za zdravo i lijepo ljeto. Bilo da je riječ o hidrataciji, ljepšoj koži, diuretičkim efektima, većoj energiji, gubitku kilograma ili jednostavno osvježenju, čaša vode je tu za vas.

Obrok možete obogatiti vodom sa komadima limuna, limete ili pomorandže, čime ćete unijeti znatno više vitamina.

Ukoliko spadate među one koji kao izgovor često navode to što su zaboravljaju da piju vodu, nosite sa sobom flašicu vode i svaki put kada posegnete za torbom, ona će poslužiti kao podsjetiti za osvježenje.

Izvor: B92

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)