4 BILJKE KOJE PAPRIKA NE VOLI: Ako želite dobar urod, ne sadite je u njihovoj blizini

4 BILJKE KOJE PAPRIKA NE VOLI: Ako želite dobar urod, ne sadite je u njihovoj blizini

Ako želite da paprika rađa obilno, da je plod mesnat i zdrav, uz svo drugu njegu, potrebno je voditi računa o tome koje ćete biljke posaditi u njenoj blizini.

Paprika odlično uspijeva ako je u njenoj blizini neka od ovih biljaka: paradajz, patlidžan, bamija, kukuruz, grah, tikvice, krastavac, grašak, zelena salata, blitva i špinat, crveni luk i bijeli luk (češnjak), rotkvice, mrkva, cikla, šparoge, začinsko bilje (bosiljak, kopar, origano, majčina dušica, ružmarin, menta, peršin…), kadifa, dragoljub i neven.

Kao što vidite, paprika je dobar susjed većini biljaka. Veoma je povoljna za održavanje i ne bira pretjerano pored koga će biti posađena. Dobro se prilagođava i od svih biljaka-susjeda izvlači korist.

Ipak, postoje i neke bilje čiju blizinu paprika ne podnosi!

Evo koje su i zašto ih paprika “ne voli”:

1. Kruompir – sve štetočine koje napadaju krumpir, vole i paradajz i paprike. Stoga se ne preporučuje da se krumpir sadi u blizini paprika. Osim štetočina, donijet će im i razne bolesti.

2. Kupus (cvjetača, brokula) – paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. Obje vrste negativno utiču jedna na drugu.

3. Koromač – jednostavno ne voli nikog u blizini. Stoga je najbolje saditi ga u zasebnim saksijama. Njegov korijen ispušta specifičnu kemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini.

4. Stablo marelice (kajsije) – u ovom slučaju bolesti sa paprike mogu se prenijeti na stablo kajsije i stoga se ne sade jedna u blizini druge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)