10 prekrasnih balkonskih biljaka koje će i uz minimalnu njegu cvjetati cijelo ljeto

10 prekrasnih balkonskih biljaka koje će i uz minimalnu njegu cvjetati cijelo ljeto

Balkon pun cvijeća pravi je ukras svake kuće, ali i idealan kutak za odmaranje i opuštanje. No, mnogi se ne usude pokušati od svoga balkona napraviti cvjetnu oazu.

Misle da je to pretežak zadatak za ljude bez vrtlarskog iskustva ili da, zbog radnih i drugih obveza, neće imati dovoljno vremena za održavanje cvijeća.

Međutim, uz pametan izbor biljaka možete imati prekrasan balkon uz minimalan trud.

Niti jedna od ovih deset biljaka ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu, tako da se njima može baviti i potpuni početnik.
 

1. Petunija

Ako bi htjeli izabrati najčešću i najomiljeniju balkonsku biljku petuniju bi teško mogli zaobići. Mnogi smatraju da je petunija najbolja biljka za balkon, pobjednik je petunija. Doista je prekrasna, dostupna u raznim bojama i veoma lako se uzgaja. Da bi se pokazala u punom sjaju treba joj osigurati čestu i obilnu gnojidbu te puno sunca.

 

2. Prkos

Jedna od najmanje zahtjevnih biljaka za uzgoj na balkonu. Prkos možete uzgajati i u najmanjem prostoru, a vaš trud bit će nagrađen obiljem prekrasnih cvjetova. (Više detalja na linku: PRKOS: Biljka koja osvaja skromnošću i ljepotom)

 

3. Hortenzija

Stvara lijepe sferične cvjetove ružičaste ili plavo-ljubičaste boje, ovisno o pH vrijednost zemlje u koju je posađena. Što je tlo kiselije, cvjetovi će biti intenzivnije plavi. Ako želite dobiti plave cvjetove, možete se poslužiti jednostavnim trikom – u zemlju oko biljke umetnite nekoliko čavala ili je prekrijte borovim iglicama. Hortenzija voli hladovinu i vlažno tlo pa je idealna za sjenovite balkone.

 

4. Vodenika

Lijepo uspijevati na istočnom balkonu s obzirom na to da vole hlad. Kako bi vam lijepo rasle i cvale, zalijevajte ih navečer; tako ćete ih pripremiti na dozu sunca koju će primiti ujutro, uzet će vlage koliko im je potrebno, a višak će se osušiti na suncu. (Više detalja na linku: VODENIKA: Cvate od proljeća do kasne jeseni, voli sjenovite položaje)

 

5. Neven

Lako se održava i otporan je na štetočine i jaku sunčevu svjetlost. Neven je jedna od najboljih biljaka za balkon, osobito u toplim klimama.

Neven

 

6. Begonija

Begonije se lako uzgajaju – drži ih u laganoj sjeni i cvjetat će cijelog ljeta.

 

7. Fuksija

Ova biljka s višegodišnjim cvijetom voli sjenu i najbolje izgleda u visećim košarama.

FUKSIJA: Nekoliko praktičnih savjeta za uzgoj i njegu ovog lijepog cvijeća

 

8. Gazanija

Sunčano-žute tratinčice, rodom iz Afrike, savršene su za balkone orijentirane na jug i zapad – cvijeće im se otvara sa suncem i zatvara u ranim večernjim satima.

 

9. Lobelija

Ovo je grmolika biljka niskog rasta. Izgleda dobro u visećim košarama, a s njome u istoj tegli možeš uzgajati i puno drugog cvijeća kako bi stvorila zanimljivi cvjetni “aranžman”.

 

10. Nemesia

Lako se uzgaja te ima šarene i lijepe cvjetove. Nemesia je pogodna za viseće košare i posude i lako se uzgaja na balkonima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)